Ampolles de vi d'Andorra. (Foto: Celler Auvinyà)
Indicadors

Torna el curiós informe que situa Andorra com el segon país d'Europa amb més consum de vi per persona

El situa amb 46,2 litres anuals, només superat pel Vaticà

The Wine Institute ha publicat un informe que situa Andorra com el segon país europeu en el qual es consumeix més quantitat de vi per persona a l'any: 46,2 litres. El líder de la classificació és el Vaticà amb 54,2 litres per any i persona i la tercera és Croàcia amb 44,2 litres. Una dada que contrasta amb les xifres d’Espanya, que es troba al lloc número 33 amb només 20 litres de vi per capita. França ocupa el 6è lloc amb 42 litres/habitant. L'estudi no deixa de ser curiós sobretot si es té en compte que al Vaticà hi viuen només 1.000 persones i que s'argumenta que s'hi fan moltes misses on el vi és una part indispensable.

També s'explica que la major part de la població són més grans de 50 anys i amb suficient capacitat econòmica. No es fa esment, però, al fet que al Vaticà hi ha un règim fiscal que grava molt poc els productes. La relació consum i persona es pot explicar per les compres d'ampolles, igual que a Andorra, on també cal tenir en compte l'alt número de restaurants que hi ha el país. L'estudi, que es publica cada any, repeteix pràcticament cada cop les mateixes xifres.

El mes d'agost es va difondre un altre estudi, en aquest cas de la revista The Lancet, segons el qual Andorra és el segon país del món on les dones que consumeixen alcohol ho fan amb més quantitat. L’estudi, fet a 195 països amb dades des del 1990 al 2016, ha tingut en compte l’efecte turisme per donar més coherència als resultats. Les dones residents a Andorra consumien l’any 2016 una mitjana diària de 3,4 begudes amb alcohol, només superades per les ucraïneses, que en bevien 4,2. Respecte als homes residents a Andorra, el consum el 2016 era de 4,3 begudes amb alcohol, molt lluny del país on aquest gènere beu més quantitat diària.