Reunió informativa als comerciants de la Seu d'Urgell sobre els canvis al 'tax free'. (Foto: UBSU)
Empresa

El comerç de la Seu d'Urgell s'adapta als canvis del 'tax free'

A partir de l'1 de gener el tràmit només es podrà fer per mitjà digital i ja no s'acceptarà el segellat manual

El comerç de la Seu d'Urgell confia que els canvis en el règim de compres lliures d'impostos ('tax free') per a compradors estrangers els ajudi a donar més valor al sector i incrementar les vendes. Tot i això, els professionals urgellencs s'han d'adaptar per tal d'aplicar-lo correctament. La Unió de Botiguers (UBSU) va organitzar una xerrada informativa per explicar als associats com els pot beneficiar el nou context. L'acte va despertar interès atès que hi van assistir una seixantena de persones, amb la presència també de membres de l'Associació d'Empresaris de l'Alt Urgell (AEAU).

Durant la sessió es va posar l'accent en el fet que a partir de l'1 de gener de 2019 el segellat del 'tax free' s'haurà de fer per mitjà digital i, per tant, ja no s'acceptarà el tradicional segellat manual. El nou sistema ha estat desenvolupat per l'Agència Tributària espanyola. Per això, a la xerrada hi van intervenir representants de la Dependència de Duanes i Impostos Especials de la Farga de Moles. La reunió també va resoldre dubtes sobre què és el 'tax free', qui el pot obtenir, com funcionen els sistemes de reemborsament o bé com obtenir el certificat digital com a pas previ a la confecció del DER (document de reemborsament).

El nou sistema de 'tax free' sense límit ja s'aplica des d'aquest passat estiu. Fins llavors, per accedir al retorn de l'IVA la compra havia de ser de com a mínim 90 euros. Els clients estrangers que comprin a l'estat espanyol, com és el cas dels andorrans que baixen a la Seu d'Urgell, poden gestionar des de la botiga l'autorització del retorn de l'IVA. Posteriorment, una operació senzilla, amb una màquina a la duana, els serveix per recuperar els diners d'aquest impost. Això fa, per exemple, que productes frescos com ara pa, llet, fruita, peix, carn, embotits o formatges siguin per als clients andorrans un 4% més barats quan els compren a la Seu d'Urgell. I per a la resta de productes o serveis, l'estalvi pot arribar a ser del 21%, que és el percentatge d'IVA que s'hi aplica habitualment.

Des de l'UBSU han explicat que la implantació del nou sistema sense límits també l'han notat als supermercats de la ciutat, però creu que pot beneficiar especialment el petit i mitjà comerç de la Seu d'Urgell, que d'aquesta manera guanya competitivitat respecte a la tradicional comparació de preus amb els comerços andorrans.