El director general de FEDA, Albert Moles; el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, i el vicepresident de Recerca de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Xavier Py, després de signar l'acord. (Foto: B. N.)
Energia

Acord perquè els estudiants andorrans es formin en energies renovables a Perpinyà

El Govern, FEDA i la Universitat de Perpinyà Via Domitia signen un conveni

El director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel; el director general de FEDA, Albert Moles, i el vicepresident de Recerca de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Xavier Py, han signat un conveni de col·laboració per fomentar la formació de futurs professionals andorrans en l’àmbit de les energies renovables a nivell d'enginyer.

En el marc de la transformació del model energètic d’Andorra i dels esforços engegats pel Govern per impulsar les energies renovables, es fa necessari comptar amb un teixit professional ben adaptat i format. Per aquest motiu, i tenint en compte la bona col·laboració francoandorrana en matèria energètica, s’ha volgut impulsar aquest conveni per fomentar que els futurs enginyers andorrans es puguin formar en aquesta especialitat i beneficiar-se dels coneixements de Sup’EnR, l'única escola superior d'enginyers de França dedicada exclusivament a les energies renovables.

El director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha explicat que mitjançant aquest conveni el Govern i FEDA esdevenen socis de Sup’EnR i es comprometen a col·laborar en la formació que ofereix l’escola als possibles candidats del país. A més, les entitats andorranes participaran en el procés de selecció dels estudiants, informant dels candidats andorrans que es presenten, i la universitat acollirà aquells que compleixin amb els requisits d’accés.

El director general de FEDA, Albert Moles, per la seva banda, ha anunciat que la parapública crearà una beca d’estudis dirigida als estudiants que cursin aquesta formació. Aquesta iniciativa s’emmarca en la implicació de FEDA en el foment de la transformació del model energètic, i alhora és coherent amb la necessitat de l’empresa i del país de poder comptar amb professionals capacitats en matèria de transició energètica i d’energies renovables.

Per la seva banda, el vicepresident de Recerca de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Xavier Py, ha manifestat que aquest conveni s’emmarca en les bones relacions establertes a partir de la reunió amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, que va tenir lloc l’abril del 2017.

Py també ha explicat que Sup’EnR forma enginyers en energètica i enginyeria dels procediments aplicats a la indústria i a la construcció i afegeix un enfocament global relacionat amb el desenvolupament sostenible. Ha recordat la implicació de la regió d'Occitània i especialment del departament dels Pirineus Orientals amb infraestructures com el forn d'Odeillo (la Cerdanya) que opera amb energia solar. La seva potència és d'un megawatt. Juntament amb el forn solar de Taixkent (l'Uzbekistan), és un dels més grans del món. El laboratori deu la seva fama mundial als èxits científics únics en els estudis de camp per mitjà del sol dels fenòmens a alta temperatura i el comportament dels materials en condicions extremes. Els Pirineus Orientals també compten amb Thémis Solaire Innovation que està situat a Targassone. És una instal·lació única a Europa en l'àmbit de les activitats relacionades amb l'energia solar

La roda de premsa d'aquest dijous de presentació de l'acord ha coincidit amb la inauguració de la coberta solar fotovoltaica més gran d'Andorra, que està situada a la coberta de l'escola Àgora de l'Aldosa, a la Massana.