El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, acompanyat de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i del president de la Mancomunitat de Residus de l'Urgellet, Ricard Mateu, durant la presentació. (Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
Iniciatives

Projecte pioner d’economia circular a la Seu d’Urgell per a l’eliminació de bosses de plàstic en comerços

Les botigues i els supermercats de la ciutat participen en una prova pilot per substituir-les

La Seu d'Urgell.- La Seu d'Urgell serà pionera a Catalunya en l'eliminació de les bosses de plàstic als establiments comercials. Des de la setmana passada, les botigues i supermercats de la ciutat ja no en reparteixen i, en el seu lloc, es distribuiran bosses compostables. L'acció va ser presentada a la sala de la Immaculada pel director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, acompanyat de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el president de la Mancomunitat de Residus de l'Urgellet, Ricard Mateu.

Des de l'ACR han detallat que la mesura comportarà que a la capital de l'Alt Urgell es deixin de fer servir uns dos milions de bosses de plàstic. En el seu lloc es passarà a repartir 1,7 milions de compostables, juntament amb 10.000 de reutilitzables i 250.000 d'un sol ús. Aquest projecte pioner no suposarà cap cost afegit per al ciutadà. Els establiments comercials de la Seu d'Urgell seguiran cobrant als clients entre 0,02 i 0,05 cèntims per bossa. Josep Maria Tost, a més a més, s'ha mostrat convençut que ''es tracta d'una experiència reproduïble a tot el país''. La campanya, que durarà tot un any, ha suposat una inversió de 200.000 euros.

Les bosses compostables es podran aprofitar per llençar els residus orgànics domèstics i millorar la qualitat del compost que se n'obtingui. El lema d'aquesta campanya és: 'En una segona vida... M'agradaria ser compost'. Aquests dies ja s'ha repartit a totes les llars del municipi una carta en què se n'explica el funcionament. Les bosses d'un sol ús per pesar la fruita i verdura també es preveu reduir-les gràcies a la introducció de bosses reutilitzables. Aquesta mesura va acompanyada de punts informatius a botigues i al carrer, on s'informa els consumidors. Albert Batalla ha dit que amb aquesta iniciativa "el municipi s'ha avançat dos anys" a l'entrada en vigor del Reial Decret l'any 2021. L'alcalde urgellenc ha subratllat el fet que en l'acord s'hi han implicat tots els establiments del municipi, des de petites botigues fins a grans cadenes de supermercats.

La iniciativa ha estat impulsada per l'Agència de Residus de Catalunya, amb la col·laboració de l'Ellen Macarthur Foundation i de fabricats de plàstic compostable (BASF i Novamont), juntament amb la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet. S'hi ha sumat la Unió de Botiguers de la Seu i també les principals cadenes de supermercats instal·lades al municipi (Caprabo, Grup Dia, Mercadona, Plusfresc, BonÀrea i La Sirena).

Amb aquesta experiència es vol preparar l'entrada en vigor del Reial Decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables a partir de l'1 de gener del 2021. Tost ha recordat que amb el Pacte per la bossa de l'any 2009, que suposava prohibir l'entrega gratuïta de bosses, es va passar de 327 bosses per habitant i any l'any 2007 a 156 en l'actualitat. ''Ara és el moment de fer un pas més'' i substituir les bosses de plàstic per compostables".