Instal·lació de plaques fotovoltaiques a Andorra. (Foto: Arxiu ANA)
Consum

El Govern amplia a 250.000 euros la partida del Pla Renova de foment de l'energia fotovoltaica

Els ajuts es podran demanar fins el 14 de desembre

Andorra la Vella.- El consell de ministres ha aprovat allargar la convocatòria 2018 del programa d’ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables (Renova), fins al 14 de desembre de 2018. Així mateix, s’ha aprovat ampliar la dotació pressupostària destinada al foment del fotovoltaic, fins a un total de 250.000 euros, després que l’augment acordat el 24 d’octubre de 150.000 euros fins a 200.000 euros, hagi tingut una molt bona acollida. L’ajut actual és una subvenció directa del 40% i fins a un màxim de 20.000 euros, a més de la possibilitat de gaudir d’un aval del 100% del cost de la instal·lació. El canvi en la dotació prevista per a fotovoltaic permetrà continuar rebent noves sol·licituds fins al tancament de la convocatòria del programa Renova.

La decisió d’allargar el termini respon al fet que en les darreres convocatòries s’ha rebut prop del 30% de les sol·licituds durant els darrers dies de termini. A més, entre les sol·licituds d’última hora hi ha una proporció important de les que corresponen a actuacions de més gran abast, que són les que s’han volgut prioritzar en aquesta convocatòria. Així doncs, per no perjudicar projectes que puguin seguir aquesta dinàmica i tenint en compte que la convocatòria finalitzava el proper 30 de novembre, s’ha considerat oportú allargar el termini fins al 14 de desembre. El plantejament d’aquesta convocatòria dona prioritat a la promoció de les actuacions globals en edificis, per damunt de les actuacions puntuals. Així es va voler frenar la tendència dels usuaris a optar per actuacions de més petit abast, com per exemple els canvis de finestres.

Com a resultat d’aquest plantejament, les sol·licituds d’aquesta convocatòria mostren un increment dels imports demanats del 0,9%. De fet, el pressupost mig de les actuacions presentades ascendeix a 35.596,98 euros, un valor molt per sobre dels 26.686,81 euros de pressupost mig de les actuacions de la convocatòria 2017 per al mateix període.

Del total de sol·licituds rebudes fins a la data, el 79% corresponen a actuacions en la millora de l'eficiència energètica i l’estalvi energètic, xifra que augmenta fins el 90% si es consideren les actuacions per implantar energies renovables, i fins el 97% si es consideren les combinacions de les dues categories esmentades.

El canvi en la dotació prevista per a fotovoltaic permetrà continuar rebent noves sol·licituds fins al tancament de la convocatòria del programa Renova.