El ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: M. M.)
Internacional

Andorra complirà amb el calendari establert a l'acord monetari

Les darreres modificacions, aprovades pel Govern i que ara s'han de ratificar al Consell General, així ho apunten

Andorra la Vella.- “El gruix de tot el que preveia l'acord monetari estarà enllestit” abans que acabi la legislatura i “la plaça financera estarà en disposició de competir amb les mateixes regles i legislació que les entitats del mercat europeu”. Així ho ha apuntat el ministre portaveu, Jordi Cinca, després que el consell de ministres hagi validat la darrera modificació del projecte de llei de la protecció de l'inversor i l'abús del mercat. D'aquesta manera, i si es compleixen el terminis perquè el text legislatiu vegi la llum abans que acabi la legislatura, el ministre també s'ha compromès a desplegar els reglaments relacionats amb la llei abans que finalitzi el mandat actual i “complir així amb el calendari”.

Tot i això, ha dit que la feina no s'acaba mai perquè la Unió Europea constantment aprova nous reglaments subjectes a l'acord monetari que s'han d'incorporar a la legislació andorrana. El també ministre de Finances ha recalcat, però, que ara el ritme d'implantació de la nova regulació serà el mateix “que la resta de països de la UE” perquè el Principat “s'ha accelerat per posar-se al mateix nivell”, ja que va validar l'acord de manera més tardana.

La modificació de la llei aprovada aquest dimecres, segons el ministre, suposa un avenç pel que fa a la protecció dels mercats i dels clients de serveis d’inversió perquè tinguin la informació de la manera més clara i transparent possible. En particular, s’introdueixen millores en la classificació a clients, els deures d’informació a clients, incentius, avaluació de la idoneïtat i l’adequació, la gestió i l’execució d’ordres, els conflictes d’interès, la protecció dels actius dels clients, els registres i els mercats. També es legisla, tal com recomana la UE, per evitar l'abús del mercat, per part de les entitats financers, a través de tenir informació privilegiada o manipulant el mercat amb rumors o informacions falses per induir a tercers.

Segons Cinca, aquestes modificacions afectaran particularment per una banda als usuaris habituals del sistema financer i qualsevol client que faci operacions amb les entitats bancàries. El segon paquet de mesures a implementar tindrà un efecte més concret sobre la plaça financera i li dona més seguretat i transparència perquè pugui operar amb més facilitat als mercats internacionals, ja que la legislació és homologable a la dels països de la UE.

El consell de ministres també ha servit per aprovar el decret pel qual s’introdueixen les normes internacionals d’informació financera adoptades a la Unió Europea des del 2017 i que també permetrà complir amb el calendari de l'acord monetari, que apunta que els comptes de les entitats operatives del sistema financer andorrà i els organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà s’hauran de fer tenint en compte les noves normes internacionals.