El director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, durant la roda de premsa d'aquest dimecres. (Foto: M. M. )
Consum

Les tarifes elèctriques s'apujaran de mitjana un 1%

Una modificació del reglament del pla Renova fa possible que els llogaters puguin demanar els ajuts directament

Andorra la Vella.- Les tarifes elèctriques experimentaran l’any que ve un increment global de l’1,05%. Tal com han explicat en la roda de premsa posterior al consell de ministres en què s’ha pres aquesta decisió el ministre portaveu, Jordi Cinca, i el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, aquest augment és inferior a l’evolució de l’índex de preus de consum, que al mes d’octubre es va situar en l’1,2%.

D’aquesta manera, tal com ha recordat Cinca, Andorra continua sent el país amb els preus “més competitius” respecte als països de l’entorn. Així, les tarifes blaves, que són les dels usuaris domèstics, petits professionals o industrials i les vermelles, aplicables a usuaris professionals o industrials mitjans experimentaran un increment de l’1% l’any que ve mentre que la verda, per a grans industrials, augmentarà, en general, un 1% en tots els casos excepte en la tarifa horària, que s’incrementarà del 2%, amb la intenció de fomentar un consum més responsable.

Miquel ha concretat que per llei s’atribueix a FEDA la facultat de proposar la modificació de les tarifes elèctriques i que des de l’oficina es demanen dades sobre el consum i la tipologia que tenen subscrita els clients de les diferents companyies elèctriques per tenir una fotografia clara i poder fer, d’aquesta manera, una proposta “el més ajustada possible”.

Els llogaters podran demanar ajuda al Renova

D’altra banda, Miquel ha explicat que s’ha modificat el reglament que regula els ajuts del pla Renova per al foment de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables per tal que s’adapti a la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. Una de les principals novetats és que els llogaters podran demanar ajudes directament. D’aquesta manera, tal com ha destacat Miquel, es vol fer “accessible a més usuaris” aquestes ajudes i ha recordat que fins ara només les podien demanar els propietaris d’immobles. De totes maneres, en les diferents convocatòries havien rebut interès per part de llogaters que ara es podran acollir a aquest ajuts de manera directe quan tinguin permís dels propietaris de dur a terme les obres.

Altres modificacions serveixen per eliminar el requeriment d’aportar una garantia quan es demana un ajut directe i també es flexibilitzen les garanties en cas de demanar un préstec al Govern. A més, es reconeix que la gestió d’aquest programa recau en l’oficina de l’energia.

La partida prevista per a l’any que ve serà d’1,3 milions d’euros i Cinca no ha descartat que es pugui ampliar en cas que hi hagi molta demanda. De fet, Miquel ha remarcat que malgrat l'interès manifestat per llogaters, és difícil quantificar, a hores d'ara, quina acollida hi haurà de la possibilitat que puguin demanar les ajudes directament.

Miquel ha destacat que al llarg dels anys, des que el projecte es va posar en marxa, s’han anat fent modificacions per facilitar l’accés a aquest pla i ha recordat que la darrera que es va aplicar en aquesta convocatòria del 2018, fer una línia específica per al fotovoltaic, ha estat “tot un èxit”. Fins a la data, el programa ha rebut 298 sol·licituds amb un increment destacat de l’import mitjà de les actuacions. L’any passat les demandes van arribar a les 320.