El ministre de Finances, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: M. F.)
Internacional

Cinca creu que si Espanya suavitza la declaració de béns a l'estranger creixerà l'explotació de pisos buits

L'executiu ha encarregat un estudi per saber "què es pot esperar" de la resolució de la Comissió Europea

Andorra la Vella.- El fet que Espanya acabés suavitzant l’impacte de la normativa que regula la declaració de béns a l’estranger, l’anomenat Model 720, seria “positiu” per a Andorra. Així ho creu el ministre de Finances, Jordi Cinca, que ha manifestat que si es rebaixés la sanció prevista i això fes que les persones afectades fessin la corresponent declaració dels béns que tenen, això faria que les possibilitats que aquestes propietats (especialment pisos) “s’explotessin” s’incrementessin “substancialment”.

D’aquesta manera, cal recordar que la Comissió Europea ha dictaminat que és il·legal aquesta normativa sobre la declaració de béns ja que “estableix un règim de declaració fiscal que sembla discriminatori i desproporcionat”. Des del Govern aquesta és una qüestió que els “interessa” i els “preocupa”, tal com ha admès Cinca, que ha afegit que s’han demanat a especialistes que analitzin “què es pot esperar” d’aquesta resolució de la Comissió Europea si bé caldrà veure si Espanya modifica aquest Model 720 i de quina manera.

Cinca ha admès que li era difícil pronunciar-se sobre la resolució de la Comissió Europea, si bé ha admès que si es rebaixa la sanció a aquells que no hagin regularitzat la declaració de béns, evidentment hi pot haver un benefici per a Andorra. I és que ha recordat que era complicat que aquells que no havien fet la corresponent declaració la fessin, ja que la sanció que han de pagar ara com ara “és més costosa que la mateixa propietat” que vulguin regularitzar. Per tant, seria “un avenç” que aquesta regularització tingués “un cost raonable”. Cinca ha reconegut que hi ha “un número important” de propietats tant de persones que la fan servir com a segona residència com d’aquells que van fer una inversió immobiliària "important" per explotar aquests pisos. Segurament, ha conclòs, la resolució tindrà un major impacte en les persones que tinguin "una o dues propietats" i que se'ls faciliti que les puguin fer "aflorar" per poder-les posar, per exemple, a la venda o al mercat de lloguer, i no tant en els inversors.