La Blitab transforma els continguts de qualsevol web d'internet als punts i espais que conformen el llenguatge braille. (Foto: Blitab)
Innovació

Blitab, la tauleta que permet navegar per Internet llegint en braille

Té un preu de 440 euros i ja n'hi ha més de 20.000 compromeses en prevenda

Andorra la Vella.- Transformar els continguts de qualsevol pàgina web d'Internet als punts i espais que conformen el llenguatge braille a la velocitat a la qual qualsevol navega és possible gràcies a la tauleta Blitab, creada per un grup d'emprenedors europeus que pretenen cobrir una necessitat a un preu accessible. "Els dispositius actuals per a cecs només permeten llegir cinc paraules cada vegada en braille i costen milers de dòlars. És una cosa increïble i molt antiga. No hi ha innovació en aquest mercat", ha declarat Kristina Svetanova, una emprenedora búlgara establerta a Àustria que encapçala l'equip responsable del projecte.

La tauleta està formada per una doble pantalla: un tàctil similar a la de qualsevol dispositiu que manegi una persona vident amb un altaveu que utilitza l'audiodescripció del sistema Android de Google, i una altra a la part superior plena de forats pels quals es va dibuixant la traducció del text en braille. "Prement un botó, tot el que està a la pantalla es tradueix al braille, i va canviant conforme avances en el document", ha explicat Svetanova, que ha assegurat que el material utilitzat per oferir la traducció és un "material intel·ligent" que canvia la seva forma amb un disseny patentat.

Aquest 'nanomaterial' s'utilitza per fabricar diversos elements d'un sol ús utilitzats en medicina, la qual cosa compleix un altre requisit que s'havien plantejat a l'hora de crear aquesta tauleta: que fos eficient en costos. I és que aquesta tauleta té un preu d'uns 500 dòlars (uns 440 euros), menys que algunes de gamma mitjana i alta, i molt més barat que les altres alternatives que tenen les persones invidents.

"Moltes persones de màrqueting ens han dit que havíem de posar-ho més car, perquè el valor per a l'usuari és molt més alt", ha assegurat Svetanova, que ha explicat que un dels seus objectius és que fos assequible. "Volem que ho sigui encara més en països en desenvolupament, estem creant un sistema pel qual l'usuari podrà llogar el dispositiu per 50 cèntims al dia, i treballem amb organitzacions en països en vies de desenvolupament, com un col·legi a Cambodja que treballa amb nens cecs", ha afirmat.

Els responsables de Blitab han assegurat que tenen més de 20.000 tauletes compromeses en prevenda, i que esperen servir la seva primera ronda entre el final d'aquest any i l'inici de 2019. El seu treball de desenvolupament, que va començar el 2014 a Bulgària i després es va traslladar a Àustria, es va aconseguir a partir d'una primera inversió de 3.000 euros, i després van rebre mig milió de dòlars entre ajudes i diners privats. A Espanya estan col·laborant amb la Fundació ONCE.

"Estem buscant inversió a Silicon Valley (Califòrnia, Estats Units) per accelerar la producció", ha afegit Svetanova, la companyia va ser triada com un dels finalistes dels Premis Fundació Mapfre a la innovació social, un concurs en què van participar 460 projectes europeus i llatinoamericans.