L'euro compleix vint anys de la seva estrena als mercats financers. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

L'euro fa 20 anys

Es va estrenar als mercats financers l'1 de gener del 1999, però els primers bitllets i monedes no van circular fins al 2002

Andorra la Vella.- L'1 de gener l'euro ha fet 20 anys. Es va estrenar als mercats financers l'1 de gener del 1999, però els primers bitllets i monedes no van circular fins al 2002. La moneda comuna a Andorra i als dinou països membres de l'eurozona –el primer gran pas per a la integració econòmica europea– ha tingut un comportament irregular al llarg d'aquestes dues dècades. Els primers anys van suposar una etapa de creixement econòmic sòlid, que va aconseguir el punt culminant el 2008, quan la crisi financera va revitalitzar la divisa europea com a valor refugi enfront del dòlar.

Aquest període positiu es va prolongar fins a final de 2009, quan l'euro es va afeblir a causa de la crisi de deute sobirà d'alguns països, que van haver de ser rescatats a canvi de polítiques d'austeritat pressupostària. Aquests ajustos econòmics durs van deixar seqüeles, com ara la precarietat laboral o l'absència d'inversions públiques. A pesar de totes les dificultats, la moneda única ha superat les prediccions més crítiques després de dues dècades de l’entrada en vigor. Així, l'economia de l'eurozona va tancar 2017 amb un increment del 2,5%, el major avanç del PIB des de l'esclat de la crisi.

La moneda europea es va estrenar el 1999 a un canvi d’1,16 dòlars. Des d’aleshores ha oscil·lat entre el seu mínim històric, 0,82 dòlars l’octubre del 2000, i el seu punt més alt el juliol del 2008, quan es va situar en els 1,60 dòlars. En la seva última cotització, el desembre del 2018, es va canviar per 1,13 dòlars. El 1992, el Tractat de Maastricht va fixar els criteris de convergència per poder afegir-se a l’euro: contenció de la inflació, rebaixa del dèficit públic i manteniment del deute públic per sota del 60 per cent del Producte Interior Brut (PIB). La designació de la denominació 'euro' es va produir en la cimera de caps d’Estat i de Govern del 1995 i l’aprovació de la introducció de l’euro per a onze dels quinze països al Parlament Europeu i al Consell d'Europa el 1998.

La posada en circulació de la nova moneda va provocar un procés d’arrodoniment als establiments comercials, que havien d’aplicar la regla d’un euro igual a 166,386 pessetes. Els consumidors es van queixar que aquest arrodoniment es va produir a l’alça. Al final, la inflació s’ha incrementat en un 50,4% en aquests vint anys, tenint en compte la contracció que va patir en els anys més durs de l’última crisi econòmica.