El conseller delegat d'Apple, Tim Cook, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Empresa

Les vendes d'iPhone a la Xina retallen la previsió d'ingressos d'Apple

L'empresa revisa a la baixa el pronòstic en el primer trimestre del seu exercici fiscal

Andorra la Vella.- Apple ha revisat a la baixa el seu pronòstic d'ingressos en el primer trimestre del seu exercici fiscal, que va discórrer entre octubre i desembre de 2018, quan preveu aconseguir una facturació de 84.000 milions de dòlars (73.910 milions d'euros), com a conseqüència principalment de la mala evolució de les vendes de l'iPhone a la Xina, segons ha reconegut el conseller delegat de la companyia, Tim Cook, en una carta remesa als inversors. D'aquesta manera, la multinacional de Cupertino ha retallat entre un 5,6% i un 9,7% la seva anterior expectativa de vendes, que anticipava una forquilla d'ingressos de 89.000 i 93.000 milions de dòlars (78.309 i 81.829 milions d'euros).

Referent a això, el conseller delegat d'Apple expressa la seva preocupació per les tensions comercials entre la Xina i els EUA, assenyalant que l'entorn econòmic en el gegant asiàtic "s'ha vist afectat de manera addicional per les creixents tensions comercials amb els EUA", encara que subratlla la seva confiança en el "brillant" futur del negoci d'Apple a la Xina. "Si bé anticipem algunes dificultats en mercats emergents clau, no vam preveure la magnitud de la desacceleració econòmica, particularment a la Xina", assenyala Cook en la seva carta, on afirma que "la major part del dèficit d'ingressos respecte a les previsions, i sobre el 100% del descens de les vendes a escala mundial, van tenir lloc a la Xina a través de l'iPhone, Mac i iPad".

De fet, Cook precisa que "els menors ingressos del que es preveu de l'iPhone, primordialment a la Xina, representen tot el dèficit de facturació respecte de les nostres previsions i molt més que la nostra disminució total d'ingressos any rere any", destacant que la resta de categories al marge del dispositiu estrella d'Apple van registrar un creixement de gairebé el 19% interanual. No obstant això, malgrat atribuir a la Xina i altres mercats emergents la major part de la caiguda d'ingressos per les vendes d'iPhone, Tim Cook apunta que en alguns mercats desenvolupats les actualitzacions de l'iPhone "no van ser tan forts com es pensava que serien".

D'altra banda, el conseller delegat d'Apple destaca que, malgrat aquesta revisió a la baixa de les seves expectatives, la companyia espera anunciar un nou rècord en el seu benefici per acció, afegint que la base de dispositius Apple actius va augmentar en més de 100 milions d'unitats en els últims dotze mesos, fins a aconseguir un màxim històric en l'ús mundial de productes de la companyia. En aquest sentit, Cook subratlla que la divisió de serveis d'Apple va generar en el primer trimestre fiscal una xifra de negoci trimestral rècord de més de 10.800 milions de dòlars (9.496 milions d'euros), mentre el creixement del negoci de 'wearables' va aconseguir gairebé el 50% interanual.

Així mateix, el directiu assenyala en la seva missiva que la companyia espera aconseguir uns ingressos rècord a Espanya, així com en altres mercats desenvolupats com els EUA, el Canadà, Alemanya, Itàlia, Països Baixos i Corea del Sud, anticipant dificultats en alguns mercats emergents, mentre en uns altres, com Mèxic, Polònia, Malàisia i Vietnam, confia a comptabilitzar rècords de vendes el trimestre. "No podem canviar les condicions macroeconòmiques, però estem assumint i accelerant altres iniciatives per a millorar els nostres resultats", subratlla el màxim executiu d'Apple.