L''escape room' és una de les activitats que s'han fet aquestes dies al Centre Històric. (Foto: Marc Pérez)
Turisme

Les vendes al Centre Històric han baixat entre un 10 i 15% per Nadal

L'associació de comerciants fa un balanç agredolç de les festes

Andorra la Vella.- L'Associació de comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella fa un balanç agredolç d'aquestes festes de Nadal. En un comunicat expliquen que "per una banda tot i la gran afluència de gent, constatem, que l’increment en el nombre de visitants només repercuteix de forma evident en la restauració, en menor mesura en l’hoteleria i poc o gens en el petit comerç". L'entitat ha constatat entre els seus associats que les vendes en el sector comercial han estat inferiors a les registrades l’any passat –de l’ordre d’entre un 10 i un 15% menys–, el que per a molts suposarà pèrdues en la xifra global de negoci. Tot i això, val a dir que la percepció és desigual entre els diferents comerciants del Centre Històric. El balanç és positiu per a la restauració, i en menor mesura a l'hosteleria.

En el comunicat també indiquen que "el model de compres està canviant, i en la necessitat de deixar de mesurar l’impacte de les accions que s’impulsen des de l’àmbit turístic només amb les xifres del nombre de persones que ens visiten. Hem pogut veure, com, els carrers plens de gent no impliquen necessàriament més vendes. Tot i això, valorem positivament algunes de les accions impulsades pel comú d’Andorra la Vella, pel que fa a les atraccions ubicades a la plaça Guillemó (pista de gel i laberint de llums) i la plaça del Poble (Poblet de Nadal) que han rebut força visites –sobretot de famílies amb canalla– i que han aprofitat per passejar pel barri".

Des de l’Associació de comerciants del Centre Històric, tot i ser conscients que hi hagut canvis en els hàbits del turista que ve a Andorra, creuen que a més de continuar impulsant campanyes per incrementar el nombre de visitants, s’han de valorar tots aquests canvis conjunturals i d’hàbits per adaptar-se i garantir la supervivència del sector.