Bitllets de 500 euros. (Foto: Arxiu ANA)
Sector financer

Els bancs centrals comencen a retirar els bitllets de 500 euros

S'utilitzen com a instruments de blanqueig i fuga de capitals, així com en operacions lligades al narcotràfic i al terrorisme

Andorra la Vella.- Els bancs centrals han començat la retirada dels bitllets de 500 euros del mercat. Tot i així seguiran sent totalment legals: es podran utilitzar com a mètode de pagament, seguiran circulant, el seu valor es mantindrà i podran canviar-se en els bancs centrals sense límits de temps.

D'altra banda, el Banc Central Europeu posarà en circulació a partir del pròxim 28 de maig els nous bitllets de 100 i 200 euros de la sèrie Europa. En termes de valor, el bitllet de 100 euros és la segona denominació més important després de la de 50 euros i representa gairebé una quarta part (23%) del total de bitllets en euros en circulació, segons xifres del BCE. En canvi, els bitllets de 200 euros constitueixen l'1% del nombre de bitllets en euros en circulació i el 4% del seu valor total.

Batejat pels seus crítics com "binladen", el bitllet de 500 euros des de fa anys és objecte de crítiques pel seu ampli ús per al blanqueig de capitals, i fins i tot activitats relacionades amb el narcotràfic i el terrorisme. Les autoritats europees han confirmat i demostrat aquesta habitual pràctica. Espanya va arribar a ser el país de l'eurozona amb més circulació d'aquests bitllets, amb un 26% entre 2006 i 2007.