El televisor d'LG, que sortirà al mercat aquest any, té una pantalla 4K oled.       (Foto: LG)
Empresa

Els televisors de 2019: des de pantalles enrotllables a tecnologia microled

Inclouen l'AirPlay 2 d'Apple entre els sistemes que poden operar en els nous aparells

Las Vegas (Estats Units).- Els televisors han protagonitzat la fira d'electrònica de consum CES 2019 de Las Vegas (Estats Units), en què dos autèntics titans del sector, LG i Samsung, han presentat un model que s'enrotlla automàticament i un monitor amb tecnologia microled de 75 polzades, respectivament.

L'aparell de LG, que sortirà al mercat aquest mateix any, té una pantalla 4K oled d'alta resolució que s'enrotlla sobre si mateixa quan està apagada i per tant no ocupa espai a la sala o l'habitació en què es trobi. Per la seva banda, Samsung ha creat un televisor amb tecnologia Microled d'altíssima resolució 4K i de 75 polzades, el que representa una reducció substancial de la mida que aquest tipus d'aparells presentaven fins a la data i el fa més fàcilment adaptable a la llar.

Les dues empreses, a més, s'han sumat a una de les tendències que s'estan veient aquests dies a la CES: la de deixar enrere antigues rivalitats per fer productes i serveis compatibles entre si, sent un dels exemples més il·lustratius la inclusió d'AirPlay 2 d'Apple entre els sistemes que poden operar en els nous televisors de Samsung i LG. La companyia de la poma mossegada ha estat tradicionalment reticent a permetre que els seus productes funcionin en dispositius d'altres marques, però finalment els usuaris de Mac, iPad o iPhone podran reproduir continguts des d'aquests aparells en els seus televisors mitjançant l'ecosistema AirPlay 2.

De la mateixa manera, la inclusió de HomeKit farà que es pugui interactuar amb els televisors usant l'assistent de veu d'Apple, Siri, que s'afegeix així a Google Assistant i Alexa d'Amazon. "Molts dels nostres clients també tenen dispositius d'Apple. LG ha treballat amb Apple per crear una experiència d'usuari simplificada i em congratula poder anunciar que afegim AirPlay als nostres televisors de 2019", ha indicat el director de màrqueting per a productes d'entreteniment de la llar de LG, Tim Alessi.

La firma sud-coreana ha batejat el seu nou televisor LG Signature oled TV R (encara que pot ser que aquest no sigui el nom definitiu amb el qual és llançat al mercat), i es tracta d'una versió millorada i acabada del prototip amb el qual ja va sorprendre a aquest mateix congrés a Las Vegas l'any passat. La pantalla de 65 polzades està feta amb material oled (leds orgànics) que emet imatge de resolució 4K, molt brillant i d'alt contrast com les que l'empresa ja té al mercat, i està "muntada" sobre una caixa rectangular d'una alçada inferior a un terç de la del monitor. Aquesta caixa és la que "amaga" el televisor quan s'apaga, enrotllat sobre si mateix com si d'una persiana es tractés.

L'aparell té tres maneres diferents: vista completa, que suposa la totalitat de la pantalla; vista lineal, en què la pantalla s'amaga parcialment i només mostra els controls de música, rellotge, informació meteorològica i altres, i la vista zero, en la qual tot el televisor es troba "amagat".

Pel que fa al model de Samsung, es tracta d'un pas més enllà en la tecnologia microled, per la qual el fabricant asiàtic està apostant amb força, basada en la combinació de plaques amb milions de xips led inorgànics (i per tant de durada il·limitada) que emeten la seva pròpia llum, sense necessitat d'il·luminació posterior, el que permet crear pantalles gairebé sense gruix. El nou televisor de Samsung, de fet, és extremadament fi i té uns marcs pràcticament imperceptibles.

"Durant dècades Samsung ha liderat la innovació pel que fa a pantalles d'última generació. La nostra tecnologia microled es troba a l'avantguarda de la propera revolució en pantalles amb monitors intel·ligents i adaptables que sobresurten en totes les categories", ha indicat durant la presentació el president de negoci de pantalles de la companyia, Jonghee Han. Les imatges produïdes per microled tenen una qualitat similar a la d'oled, amb la diferència que oled fa servir components orgànics i, per tant, peribles.

La mostra d'electrònica de consum CES que se celebra aquests dies a Las Vegas (Nevada, EUA) és la més gran del món i reuneix més de 180.000 persones.