Edifici de la seu central de Google. (Foto: Arxiu ANA)
Sector financer

Google aconsegueix la llicència per operar com a entitat de pagament a Europa

El permís del banc central irlandès li permet ser present a tots els països de la UE

Andorra la Vella.- El banc central irlandès ha concedit a Google la llicència per operar com a entitat de pagament, un permís que és vàlid per a la resta de països de la Unió Europea (UE). Amb aquesta llicència, Google amplia la seva presència en el sector de les finances en línia, després d'obtenir el mes passat la llicència per operar com a entitat de diner electrònic, en aquest cas facilitada pel banc central de Lituània. En els dos casos, les llicències permeten operar a tot l'Espai Econòmic Europeu, que inclou tots els estats membres de la UE, Noruega, Islàndia i Liechtenstein.

Amb el permís obtingut a Irlanda, la multinacional tecnològica nord-americana podrà operar targetes de crèdit, efectuar transferències de diners en línia d'usuaris i operacions de canvis de divises. Així mateix, el gegant tecnològic podrà oferir anàlisis detallades als clients dels seus patrons de consum per tal de dissenyar plans financers i pressupostaris personalitzats a partir de la informació de la base de dades. No obstant, Google no ha obtingut una llicència bancària tradicional, per la qual cosa no podrà mantenir dipòsits dels seus clients.

L'empresa ha declarat que no té intenció de competir directament amb els bancs tradicionals sinó de cooperar-hi. Sí que tindrà competència directa de les anomenades 'fintechs', és a dir, de les empreses financeres tecnològiques, que també estan obtenint llicències per operar en línia a la UE. Un altres gegant tecnològic, Amazon, està seguint les mateixes passes que Google per acabar operant com a entitat financera a Europa.

La responsable de comerç de Google a Europa, Florence Diss, va dir recentment al diari The Irish Times que l’empresa està més interessada a col·laborar amb els bancs –en comptes de competir-hi– per explorar les oportunitats de negoci que ofereix la PSD2. A més de Google, altres companyies tecnològiques han expressat el seu interès per endinsar-se al sector financer, com Amazon, si bé el procés d’adquisició de llicències per operar com un banc tradicional és complex, va apuntar aquest mitjà.

Així mateix, competeixen en aquest terreny amb un ampli nombre de firmes 'fintech', com ara N26, Monzo, Starling, Transferwise i Revolut, que va obtenir recentment del Banc de Lituània una llicència per operar a la UE.