La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero, durant la roda de premsa d'aquest dimarts. (Foto: B. N.)
Consum

Quinze empreses franceses s'interessen en projectes de transició energètica a Andorra

El grup de treball francoandorrà fa una valoració positiva de les reunions

Andorra la Vella.- Una quinzena d'empreses franceses s'han interessat a desenvolupar projectes de transició energètica a Andorra. Aquesta és la conclusió dels sis mesos i cinc reunions del grup de treball francoandorrà. El grup ha definit algunes regles de bones pràctiques a tenir en compte per afavorir la inversió i la participació d’empreses franceses. Les conclusions han estat presentades aquest dimarts per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero.

Calvó ha dit que la quinzena d’empreses han identificat projectes concrets per desenvolupar a Andorra. Se n'han presentat tres  interessades en crear instal·lacions fotovoltaiques al país, dos en el sector de la hidroelectricitat, tres de biomassa i xarxes de calor, quatre de xarxes intel·ligents i dos de les noves tecnologies en l’edificació. La ministra ha explicat que al país pràcticament no hi ha empreses de biomassa però que és un sector molt desenvolupat a les zones franceses pròximes a Andorra com els Pirineus Orientals o l'Arieja.

Ha afegit que s’ha demostrat que el marc legal actual d’Andorra pel que fa a la transició energètica és d’interès per a les empreses franceses amb coneixements en aquest àmbit. Ha subratllat, a més, que per generar aquest interès ha estat fonamental el coneixement dels objectius a mig termini de l’estratègia de transició energètica i de la planificació de les infraestructures necessàries.

L’ambaixadora francesa Jocelyne Caballero ha destacat que en el grup de treball s’ha reafirmat la voluntat política de generar sinèrgies en aquest àmbit, ja que s’ha establert una dinàmica de diàleg compartida per les dues parts que ha permès també informar i mobilitzar les empreses. En aquest sentit, ha remarcat que el fet de tenir contacte directe amb els representants de les institucions concernides ha estat molt útil i ben valorat pels empresaris francesos interessats en el país.

En un altre ordre de coses, s'ha acordat que els concursos públics en l’àmbit de la transició energètica es facin directament per la via internacional. A més, s’han alineat els terminis per presentar ofertes a les pràctiques europees, aportant més flexibilitat en cas que els postulants requereixin de més temps. Igualment, s’ha decidit estendre la pràctica que ja fa FEDA de traduir els plecs de bases al francès per eliminar la barrera que pot suposar la llengua, i alhora indicar específicament quines parts de les ofertes presentades no requereixen ser entregades en francès.

Tant la ministra com l'ambaixadora han fet una valoració molt positiva del resultat de les reunions i de la metodologia emprada, que ha respost al que demanaven els empresaris. A més, han anunciat que es farà un seguiment des de l’àmbit tècnic dels projectes que s’engeguin, i que a partir d’ara se seguirà treballant de forma conjunta. D'aquesta manera s'aniran fent trobades tècniques independement del fet que hi hagi eleccions el mes d'abril. Així, ja s'ha fixat una reunió el mes de juny.

El grup de treball es va constituir com a resultat de la visita del secretari d’Estat de la Transició Ecològica i Solidària i actual ministre de Cohesió Territorial, Sébastien Lecornu, al mes de juliol, amb l’objectiu d’afavorir la implicació d’empreses franceses en el desenvolupament dels objectius de transició energètica d’Andorra. Així, Andorra vol beneficiar-se de l’experiència i els coneixements del país veí en matèria de transició energètica i d’energies renovables, per poder desenvolupar amb les majors garanties el nou model energètic del Principat.