Jordi Cinca en la roda de premsa d'aquest dimecres. (Foto: M. R. F.)
Sector públic

L'IPC del 2018 se situa en el 0,7%

La baixada del preu del petroli ha estat determinant en aquesta xifra

Andorra la Vella.- L'Índex de Preus al Consum (IPC) del 2018 s'ha situat en el 0,7%. Així ho ha anunciat el ministre Jordi Cinca en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres. El mes de novembre es va tancar a l'1,1%. Aquest descens s'explica, segons Cinca, pel descens en el preu del petroli. "És un país molt interrelacionat econòmicament amb els seus veïns i els productes vinculats amb els carburants i el petroli hi tenen una incidència molt gran", ha dit el ministre. Cal recordar que l'any 2017 es va tancar amb un IPC del 2,6%. Pel que fa als països veïns, a Espanya l'IPC ha estat de l'1,2% i a França del 1,6%, el mateix percentatge que el de la Unió Europea (UE).

En referència a la inflació subjacent del mes de desembre, que és la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els frescos la variació anual se situa al 0,4%, tres dècimes inferior a la variació anual de l’IPC global observat en el mateix mes, una diferència força menor a l’observada en el mes de novembre de 2018 (0,9% inflació global i 0,2% inflació subjacent). Respecte a la resta dels grups especials, cal destacar el descens dels preus dels productes petroliers respecte al mes de novembre del 2018.

D'altra banda, el Govern també ha aprovat aquest dimecres un decret que regularà com s'han de fer les auditories de les empreses que han de traslladar les dades per l'intercanvi automàtic d'informació.