Els consellers demòcrates Ladislau Baró i Miquel Aleix conversen amb els consellers d'UL-IM Josep Pintat i Joan Carles Camp.   (Foto: M. F.)
Sector públic

L'oposició creu que el pressupost 2019 no respon a les necessitats reals

Des del Govern es defensa que en aquest any s'ha revertit la situació i que s'han impulsat nombrosos projectes

Andorra la Vella.- L’oposició considera que el pressupost per al 2019 no respon a les necessitats reals del país. Així ho han posat en relleu en les diferents intervencions durant el debat a la totalitat del projecte de llei i les esmenes a la totalitat presentades pel Partit Socialdemòcrata, Liberals d’Andorra i Unió Laurediana-Consellers independents de la Massana (UL-IM).

El debat a la totalitat ha esdevingut una confrontació de models entre l’oposició i la majoria en què des de Demòcrates per Andorra s’ha defensat que en aquests vuit anys s’ha aconseguit revertir la situació que es van trobar i que s’han impulsat nombrosos projectes i des de l’oposició se’ls ha retret la gestió que han fet.

Així, des del PS Pere López ha retret al Govern que el pressupost que han presentat no doni resposta a les principals preocupacions de la ciutadania: habitatge, salaris i pensions baixos, ajudes socials, el transport públic o la sanitat. En aquest sentit, ha destacat que l’executiu no pot obviar les dues manifestacions que hi ha hagut en un mes i ha defensat que cal “un canvi de rumb per cosir una societat que han fracturat”.

De la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha qüestionat les previsions del pressupost i ha remarcat que el dèficit està “sobrevalorat”. Així, ha destacat que s’ha volgut “amagar sota grans xifres grans fracassos” i també ha lamentat que el Govern “es feliciti” de destinar 24 milions d’euros a Afers Socials, i ha afirmat que si han de donar més ajudes és perquè la política de generació de riquesa “ha fracassat”. En aquest sentit, ha remarcat que aquest ha estat el govern que més ingressos ha tingut i que el que calia era “gastar millor”.

Al seu torn, el president del grup parlamentari mixt i conseller d’UL-IM, Josep Pintat, ha destacat que “Andorra es troba al límit de la sostenibilitat” de les finances públiques i ha qüestionat que el sostre d’endeutament s’apugi fins a l’1% del PIB. A més a més, ha remarcat que aquest pressupost no fa front als reptes de futur i ha afirmat, en aquest sentit, que cal, entre d’altres, un debat sobre les pensions.

La consellera independent Silvia Bonet s’ha sumat a la crítica que el pressupost no dona resposta a les problemàtiques mentre que el conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, també ha qüestionat les grans xifres del pressupost.

Tant des de Demòcrates per Andorra com des del Govern s’ha defensat que aquest pressupost sí que atén les necessitats reals. D’aquesta manera, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha concretat que s’incrementa la partida destinada a ajudes socials, entre les quals a l’habitatge. El titular de Finances ha recordat que quan van arribar a l’executiu es van trobar una situació complicada amb xifres econòmiques negatives i que el que calia era canviar la tendència i que l’economia pogués créixer. Ha destacat que s’ha establert un marc fiscal estable i que aquesta estabilització de les finances públiques ha fet que s’incrementin les partides en educació, polítiques socials, cultura o medi ambient. També ha detallat la feina que s’ha fet per a l’obertura econòmica, en matèria de turisme per captar més turistes  o els projectes que hi ha en marxa en sanitat, com per exemple el centre de radiologia. En ordenament territorial, ha recordat que s’ha aconseguit que el pes de l’obra pública en xarxa viària hagi passat del 50% a “tot just el 25%”.

El conseller de DA Miquel Aleix ha retret a l’oposició, especialment al PS, que es facin propostes com que cal apujar el salari mínim a 1.200 euros però no es digui com s’ha de fer. En aquest sentit, els ha recordat que des de demòcrates tenen la tasca de “governar” i que, per tant, han de vetllar perquè les propostes que es fan es puguin materialitzar.