Macron i Merkel s'abracen en arribar a Aquisgrà per firmar el tractat. (Foto: EFE)
Internacional

França i Alemanya preveuen projectes conjunts en energies renovables

Macron i Merkel signen a Aquisgrà un nou tractat francoalemany de cooperació i integració

Andorra la Vella.- Amb motiu del 56è aniversari del tractat de l'Elisi, el 22 de gener de 2019, el president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera de la República Federal d'Alemanya, Angela Merkel, han signat a Aquisgrà un nou tractat francoalemany de cooperació i integració, en presència dels presidents de la Comissió Europea, el Consell Europeu i el president romanès Klaus Iohannis com a president del Consell de la Unió Europea.

El tractat d'amistat i la cooperació no reemplaça al tractat de l'Elisi de 1963. Es basa en aquesta fundació fundadora que va contribuir en gran mesura a la històrica reconciliació entre França i Alemanya, per apuntar a un nou objectiu de convergència entre els dos països. Adapta la seva cooperació als desafiaments del segle XXI, col·locant-la sota el signe de l'enfortiment del projecte europeu.

Els dos països pretenen aprofundir el seu compromís comú amb la seguretat i la prosperitat dels seus ciutadans com a part d'una Europa més sobirana, unida i democràtica. Aquest tractat reforçarà els vincles ja estrets entre Alemanya i França, especialment en les àrees de política econòmica, política exterior i de seguretat, educació i cultura, investigació i tecnologia, clima i medi ambient, així com la cooperació entre regions frontereres i entre societats civils.

L'objectiu del tractat de 1963 era la reconciliació, el del tractat de 2019 és la convergència de models econòmics i socials, posicions en fòrums internacionals, regulacions a les zones frontereres, i anàlisis econòmiques, amb vista a la integració europea. Els dos estats han creat un Consell Francoalemany d'Experts Econòmics format per deu membres independents per fer "recomanacions sobre l'acció econòmica" dels dos països. París i Berlín finalment preveuen "projectes conjunts" en energies renovables i "eficiència energètica".

El tractat recorda que la cooperació francoalemanya es basa en principis, però també estableix les bases per a projectes de cooperació concrets. Totes les innovacions d'aquest tractat es posaran al servei d'aquesta major convergència entre els dos països.