Façana de la seu de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. (Foto: Arxiu ANA)
Empresa

La Cambra considera que l'IPC del 2018 farà que Andorra guanyi competitivitat

Ha quedat per sota de França i Espanya, d’on provenen la major part dels béns de consum

Andorra la Vella.- La Cambra de Comerç considera que l'Índex de Preus al Consum (IPC) del 2018 permetrà que Andorra guanyi competitivitat en preus respecte als principals socis comercials. La taxa d’inflació, mesurada per l’IPC, s’ha situat el mes de desembre del 2018 en el 0,7% anual, un registre que queda 1,7 punts per sota de la taxa de variació interanual de l’IPC del mes de desembre del 2017 (2,4%). A més, s’ha situat per sota de l’índex general de França (1,6%) i també ha quedat en un nivell inferior a la dada d’Espanya (1,2%), d’on provenen la major part dels béns de consum.

Aquesta tendència de moderació dels preus s’explica per l’increment menor dels preus energètics i també, en bona part, per la persistència d’un context de recuperació econòmica molt lenta i gradual, amb un creixement dels salaris encara molt contingut i un nivell de consum força deprimit. Durant l’exercici 2018, el perfil d’evolució dels preus de consum ha estat de moderació el primer trimestre de l’any (amb unes taxes de variació interanual inferiors a l’1%). Posteriorment els preus van repuntar progressivament fins al 2,2% al juliol, el nivell màxim de l’any, i a partir de l’agost van recuperar el camí de desacceleració gradual.

Per la seva banda, la inflació subjacent, que exclou els components més volàtils –els aliments frescos i els productes energètics–, també ha retrocedit respecte a l’any anterior, fins a situar-se en el 0,4% a final de l’exercici 2018 (cinc dècimes menys que el 2017). Cal remarcar que des de l’any 2013 aquest índex subjacent, que constitueix el nucli més estable de la inflació, s’ha mantingut en cotes molt baixes (per sota de l’1%), un fet que posa de manifest l’absència de pressions inflacionistes significatives malgrat la millora progressiva de l’activitat econòmica.