El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi. (Foto: EFE)
Sector financer

El Banc Central Europeu manté els tipus d'interès

La previsió és que el preu dels diners no variarà, almenys, fins al pròxim estiu

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir els tipus d’interès que presta als bancs setmanalment en el 0% i la seva orientació respecte al futur, pel que preveu que seguiran en el nivell actual, fins i tot almenys, durant l’estiu del 2019. Després de la reunió del seu Consell de Govern, el BCE ha informat que continuarà cobrant als bancs un 0,4% per l’excés de les seves reserves a un dia (facilitat marginal de dipòsit) i que els continuarà prestant un dia al 0,25% (facilitat marginal de crèdit).

El BCE reinvertirà el principal dels bons adquirits mitjançant el programa de compra de deute pública i privada que vagin vencent durant un període prolongat després de la data en la qual comencin a pujar els tipus d’interès oficials. L’entitat que presideix Mario Draghi es compromet a reinvertir els bons "durant el temps que sigui necessari per mantenir unes condicions de liquiditat favorables i un ampli grau d’acomodació monetària", afegeix el comunicat.

Els mercats preveien que el BCE començaria a apujar la taxa de dipòsit el setembre d’aquest any, però ara consideren que el BCE no començarà a incrementar els tipus d’interès fins al 2020 perquè el creixement de la zona de l’euro s’alenteix. A més, segons el president del BCE, "els bancs són més forts ara que a l'inici de la crisi", per la qual cosa, en cas que l'economia continuï en frenada, l'economia real no es veurà tan afectada per possibles reduccions de crèdit com va passar amb la crisi de 2007. A més, ha enumerat l'augment generalitzat dels salaris i la bona marxa del mercat laboral a tota la zona euro com dos elements a tenir en compte per mantenir l'optimisme de cara al futur més immediat.

Sobre aquests dos elements, Draghi ha assegurat que espera que tindran un efecte sobre els preus, fent augmentar la inflació. Recentment, el BCE ha fallat les seves prediccions sobre augments de preus, que han quedat per sota del que preveia. Draghi ha justificat aquest fet perquè els beneficis empresarials s'han reduït per la pujada de sous i l'augment de les contractacions de treballadors i, per tant, aquests costos més elevats no s'han transmès encara al mercat. Tanmateix, s'ha mostrat confiat que aquests dos factors s'acabaran traslladant a l'economia en forma de preus més alts i, per tant, la inflació assolirà el nivell òptim, situat poc per sota del 2%.