Opinió

Els negocis de Piqué

És l'exemple més clar de la tendència que hi ha entre els futbolistes de diversificar les seves inversions

Gerard Piqué va pel camí de ser tant bo en el terreny de les finances com en el del joc. Des del 2011 en què va crear Kerad Games ha anat expandit el seu imperi i entre altres participa en una firma d'ulleres de sol, una de begudes isotòniques, té el Kosmos Holding i la sicav Kerad 3 Invest amb un patrimoni d'11,8 milions d'euros, segons les dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyola. La seva darrera adquisició és l'FC Andorra.

Piqué és l'exemple més clar de la tendència que hi ha entre els futbolistes de diversificar les seves inversions. Fins que va arribar la bombolla immobiliària, la forma d'inversió més tradicional era el totxo seguida de la banca privada o de les empreses d'assessorament, recomenats per advocats, representants, familiars o pels mateixos companys de vestidor. Algunes d'aquestes inversions acaben sortint malament, fins el punt que, segons dades de l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), els jugadors arriben a perdre una tercera part del que han guanyat durant els seus deu o quinze anys de vida esportiva. A Anglaterra, un de cada cinc futbolistes té problemes pocs anys després d'haver-se retirat, segons un informe que ha publicat la Premier League.

Els experts recomanen no tenir pressa per formar una bona cartera d'inversió, fer-ho abans de plegar del futbol i oblidar-se d'especular. Així, per exemple, en les inversions immobiliàries han optat per comprar locals i llogar-los a una gran empresa com Mercadona. Són lloguers amb una rendiblitat al 6%, amb clients solvents i lloguers llargs. Comprar un club de futbol, com l'Andorra, semblaria més una inversió especulativa que no pas segura i rendible. Però, deixant de banda el tema fiscal, un club que arribi a segona divisió ben gestionat, no com el Reus, pot ser un negoci.

La temporada passada, per exemple, l'Sporting de Gijon va rebre 19 milions d'euros només per drets de televisió. A Primera, les xifres són més altes. Així pel mateix concepte, el Celta de Vigo, un equip que es mou per la zona baixa de la classificació, va obtenir 52 milions d'euros. Actualment, l'Andorra, que milita al grup segon de Primera catalana, ha de passar per la tercera i la segona B abans d'accedir a segona. És un llarg trajecte a cobrir i massa d'hora per valorar adequadament l'arribada de Piqué. La recent història del futbol està plena d'inversors que han marxat cames ajudeu-me deixant el club ben empantanegat (Palamós, Ràcing, Figueres, Màlaga o Reus). De moment, no es pot negar, però, l'enorme publicitat que ha soposat per Andorra l'entrada de Piqué al club degà de l'esport del país. I de franc.