La vicepresidenta panamenya Isabel Saint Malo d'Alvarado. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

La CE inclou a Panamà en la llista de països amb deficiències pel blanqueig de diners

A partir d'ara es requerirà a bancs i altres entitats aplicar comprovacions més estrictes en les operacions amb aquests països

La Comissió Europea (CE) ha inclòs Panamà en la nova llista de països tercers amb deficiències en les seves estratègies contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme, al costat d'altres 22 països i jurisdiccions de tot el món.

"Estar en aquesta llista vol dir que haguem conclòs que fer transaccions financeres i bancàries amb aquests països podria exposar el sistema financer europeu a alts riscos sobre blanqueig de diners i finançament de terrorisme", va explicar en una roda de premsa la comissària europea de Justícia, Vera Jourová, que va insistir que es tracta d'un "avís" i no "un sistema de sancions".

Acompanyen Panamà en la llista Afganistan, Samoa Americana, Bahames, Botswana, Corea del Nord, Etiòpia, Ghana, Guam, Iran, Iraq, Líbia, Nigèria, Pakistan, Puerto Rico, Samoa, Aràbia Saudita, Sri Lanka, Síria, Trinitat i Tobago, Tunísia, les illes Verges nord-americanes i Iemen.

En un comunicat, la Comissió explica que l'objectiu de la llista és "protegir el sistema financer de la UE" preveient els riscos, ja que a partir d'ara es requerirà a bancs i altres entitats aplicar comprovacions més estrictes en les operacions amb aquests països.

Els criteris de la llista reflecteixen, va explicar Jourová, els requisits més estrictes que recull la més recent directiva contra el blanqueig de diners que porta a terme des de juliol de 2008.

L'elaboració de la llista va començar amb una anàlisi de fins a 54 jurisdiccions que tenen un impacte sistèmic en la integritat del sistema financer europeu, forts vincles econòmics amb la UE o han estat considerades pel Fons Monetari Internacional com a centres financers internacionals amb avantatges fiscals.

Per a cada un d'aquests països, Brussel·les va revisar el nivell d'amenaça actual, els seus marcs legals vigents i els controls per prevenir els riscos de finançament del terrorisme i blanqueig de diners, després de la qual cosa va elaborar la llista de 23 països feta pública aquest dimecres.

Aquesta llista queda ara en mans del Parlament Europeu i el Consell per a la seva aprovació en el termini d'un mes, tot i que la comissària europea va reconèixer en roda de premsa que no espera que entre els països de la UE hi hagi una majoria qualificada que doni suport la llista. "Malgrat el fet que la metodologia es va consultar amb els Estats i va rebre el seu suport l'estiu passat, és cert que és la primera vegada que fem servir aquesta metodologia per elaborar aquesta llista. Crec que hi ha una convicció entre els països que és una cosa que cal fer. El que sentim és la reacció natural davant una cosa nova, una cosa políticament sensible ", ha assenyalat Jourová.

En un comunicat, l'ambaixador de Panamà davant la UE, Miguel Verzbolovskis, ha lamentat la inclusió del país centreamericà en la llista europea i ha assegurat que la recent adopció d'una llei que penalitza amb presó l'evasió fiscal és una "prova concreta de la voluntat panamenya de cooperar i adherir-se als estàndards internacionals ".

"El govern de Panamà sol·licita de forma oficial a la Comissió Europea que reconsideri (la seva decisió), tenint en compte el nostre progrés, i que es comprometi a un diàleg seriós i obert (...) per abordar les crítiques específiques que pugui tenir", assenyala l'ambaixador.