Seu de l'Organització Mundial de Comerç. (Foto: OMC)
Empresa

L'OMC adverteix d'una desacceleració en el comerç mundial

L'indicador trimestral sobre perspectives va mostrar la xifra més baixa des del març del 2010

L'indicador trimestral del comerç mundial de béns va caure dimarts al seu nivell més baix en nou anys, el que hauria d'alertar les autoritats sobre una major desacceleració si continuen les tensions comercials, ha anunciat l'Organització Mundial de Comerç (OMC). L'indicador trimestral de l'OMC sobre perspectives, format per set conductors del comerç, va mostrar una lectura de 96,3, la més baixa des del març del 2010 i sota el nivell de 98,6 registrat al novembre. Una lectura per sota de 100 assenyala un creixement inferior a la tendència comercial. "Aquesta sostinguda baixa del dinamisme ressalta la urgència de reduir les tensions comercials, que juntament amb els continus riscos polítics i la volatilitat financera podrien anticipar una desacceleració econòmica més àmplia", ha dit l'OMC en un comunicat.

L'OMC va pronosticar el setembre passat que el creixement del comerç mundial es desacceleraria al 3,7% en el 2019 des d'un 3,9% estimat en el 2018, però podria haver-hi una desacceleració més pronunciada o un rebot depenent de les decisions polítiques. L'indicador trimestral es basa en el volum durant el trimestre anterior del comerç de mercaderies, comandes d'exportació, nòlits aeris internacionals, tràfic portuari de contenidors, producció i venda d'automòbils i components electrònics i matèries primeres agrícoles.

Les tensions comercials internacionals podrien augmentar el pròxim mes si els Estats Units i la Xina intensifiquen la seva guerra aranzelària, una cosa que podria tenir conseqüències negatives per al sistema de comerç mundial, segons l'agència de comerç de Nacions Unides (UNCTAD). Una nova ronda de converses entre els Estats Units i la Xina es durà la setmana vinent a terme a Washington. Més tard hi haurà sessions de seguiment a un nivell superior.