Trasters a Sant Julià de Lòria. (Foto: B. N.)
Innovació

El traster, el nou boom immobiliari

Es dispara la demanda a Andorra per comprar o llogar-ne un

La compra i el lloguer d'un pis amb un traster és complicat. Hi ha poca oferta i aconseguir un lloc pels malendreços encareix el preu final de la transacció. A Espanya, per posar un exemple, només el 33% dels pisos en venda té traster. La demanda per aconseguir-ne en aquell país ha augmentat un 69%, segons afirmen des de Fotocasa. El dèficit està sent aprofitat per empreses que estan construint centres d'emmagatzamatge. Andorra no és una excepció, tant pel que fa a la compra com pel lloguer.

L'empresa Guarda Tot disposa d'instal·lacions a Santa Coloma, Encamp i la Massana. Ofereix locals des d'un metre quadrat a 15,5. El preu va dels 25 als 185 euros al mes. Sempre cal deixar una fiança que arriba als 177 euros. Els preus de lloguer són semblants als d'Aetym a la Massana, on el local més petit surt per 25 euros al mes. En alguns casos, s'han reconvertir locals inicialment destinats a despatxos o a botigues en trasters. És el cas d'una immobiliària de Sant Julià de Lòria. "Entre la demanda que teníem i el fet de tenir els locals buits vam decidir posar un trasters", diu la responsable de la immobiliària. "Teníem veïns que deixaven caixes i altres estris a la plaça de pàrquing i ara els poden guardar millor en un lloc tancat".

A més, els trasters estan deixant les zones allunyades del centre per traslladar-se als nuclis de població. Un cèntric edifici d'Andorra la Vella ha posat a la venda més de 30 trasters a un preu que va dels 5.700 als 24.200 euros i amb un espai entre els 2 i els 9 metres quadrats. Però no només són particulars els qui utilitzen els trasters. També ho fan empreses i autonòms que els fan servir per guardar els seus productes o els documents.