El director general de FEDA, Albert Moles. (Foto: M. F.)
Consum

Moles defensa que l'acord amb EDF obre la porta a impulsar altres projectes amb socis externs

El director general de FEDA diu que s'està negociant amb Espanya un tracte similar al de França per a l'estabilitat del preu de l'energia

Encamp.- Fa tot just dues setmanes que FEDA i Electricité de France (EDF) van signar tres acords per permetre l’entrada de capital privat a la parapública, la instal·lació de comptadors intel·ligents i l’estabilitat del preu de l’electricitat. El director general de FEDA, Albert Moles, destaca que es tracta d’acords “molt importants” i considera que el que facilita l’entrada de la filial d’EDF, Dalkia, a la societat de FEDA Capçalera, per impulsar les xarxes de calor i cogeneració, pot ser un primer pas perquè altres projectes relacionats, per exemple, amb les energies fotovoltaica, hidràulica o renovable tinguin també socis com en aquest cas.

Pel que fa al projecte concret que es vol impulsar amb Dalkia, Moles defensa que ara es té “un bon soci tecnològic i potser no cal un segon”, descartant, per tant, que ara com ara hi puguin haver altres que se sumin amb la mateixes condicions que Dalkia a l’impuls de la xarxes de calor i la cogeneració. El que sí creu, però, és que el projecte podria estar obert a “buscar” més “capital”. El director general de FEDA explica que aquesta entrada de capital de Dalkia s’ha donat un cop el projecte de la cogeneració de Soldeu “va bé”, expandit-se cap al Tarter, i les primeres obres de la xarxa de calor de la Comella estan adjudicades, és a dir, quan hi ha “una realitat” i quan, de manera paral·lela, s’ha aconseguit estructurar i dotar de pressupost Capçalera. És a dir, quan aquestes dues qüestions han estat tancades i s’ha tingut una proposta “embastada”, “s’ha posat sobre la taula de manera seriosa amb EDF”.

Moles recorda que més enllà dels projectes de Soldeu i la Comella també hi ha el del Pas de la Casa, que encara s’ha de veure com es tira endavant, i si es fa en el marc d’aquesta societat. A més, assenyala que poden “acabar sortint” altres propostes i que llavors caldrà veure com es materialitzen. “El que hem tancat és un primer pas”, assenyala, afegint que altres propostes podrien materialitzar-se tant per part de FEDA com en societat amb altres empreses. El que sí destaca és que amb la nova llei de transició energètica i la de FEDA, que també s’ha impulsat aquesta legislatura, “hi ha més possibilitats i oportunitats de fer coses, de fer-les des de FEDA, amb alguna societat, en concessió” o fins i tot que els consumidors privats impulsin el seu autoconsum.

L’acord amb Dalkia suposa rebre el suport d’una empresa que té 350 xarxes i que aquesta entrada no només aporti diners a FEDA sinó també “coneixement”. “Tenir un ‘partner’ d’aquest nivell és importantíssim”, subratlla Moles, ja que EDF és l’empresa energètica líder a Europa i la parapública es podrà beneficiar no només de l’estada al país de tècnics de l’empresa francesa sinó que personal de FEDA vagi a França a formar-se. A més, creu que “demostra interès pels projectes” que s’estan fent a Andorra i és “una bona manera per accelerar-los”.

Pel que fa a l’acord per a l’estabilitat del preu de l’energia, tal com recorda Moles, suposa no només que al client se li garanteix que no hi haurà “grans variacions” del cost de la llum sinó també “estabilitzar el marge de FEDA i la seva capacitat d’invertir”. En aquest sentit, argumenta que “un dels riscos és que si el preu s’apuja molt igual s’hauria d’acabar pujant de cara al client” i FEDA perdria capacitat d’inversió o tindria un marge de resultats menor. A més, es garanteix que la meitat o més d’aquesta energia que vingui de França procedeixi d’energies netes. De fet, una part important vindrà dels parcs eòlics ubicats a Occitània, la qual cosa, a més, “dona visibilitat a Andorra en aquesta regió”. Quant a la possibilitat que es pogués aconseguir un acord similar amb Espanya, Moles ha remarcat que hi estan “treballant” i que hi ha diferents opcions sobre la taula.

Quant al tercer dels acords, el que fa referència al suport que rebrà FEDA per implantar comptadors intel·ligents, Moles destaca que no només ha de suposar un benefici per al client (que per exemple podrà saber quan s’està produint molta energia i, per tant, no és interessant posar a la xarxa l'excedent de l’autoconsum) sinó que també comportarà avantatges per a l’elèctrica. Així, considera que els permetrà “invertir de manera més raonable i raonada”, ja que es podran abordar millor les puntes de consum i dimensionar les necessitats de la xarxa. En aquest sentit, Moles recorda que “la xarxa està preparada per quan hi ha aquesta punta” però que el 98% del temps s’està per sota d’aquesta capacitat màxima i, per tant, tenint més informació es podrà optimitzar la gestió "tant en el present com en el futur”. A més, se sabrà si l’energia que s’està consumint emet CO2 o no. Ara com ara s’està fent el disseny, la consultoria i l’estratègia conjunta i s’espera que a l’estiu ja es pugui definir un full de ruta per poder fer el desplegament d’aquest projecte “de la millor manera tècnica i econòmica”. A finals d’aquest any o principis del que ve ja hi haurà materialitzacions.