El conseller delegat de Rakuten, Hiroshi Mikitani, durant la seva participació a l'MWC aquest dimecres. (Foto: Rakuten)
Empresa

Rakuten implantarà un model 5G diferent

Vol retallar la inversió que proposen les altres operadores fins a un 80%

El conseller delegat de Rakuten, Hiroshi Mikitani, ha assegurat aquest dimecres que el model de xarxa mòbil 5G que implantarà serà "totalment diferent" al dels operadors tradicionals, en part perquè la inversió requerida per fer-ho serà de "menys de la meitat ". Mikitani ha reivindicat l'aproximació alternativa de Rakuten a la tecnologia 5G durant una xerrada amb motiu del Congrés Mundial de Mòbils, que acaba aquest dijous. Al desembre de 2017, el gegant japonès del comerç electrònic Rakuten va anunciar la seva intenció d'irrompre en el mercat japonès de la telefonia mòbil, dominat pels operadors NTT Docomo, KDDI i Softbank.

Precisament aquest dimarts es va conèixer que aquestes tres companyies i la pròpia Rakuten han sol·licitat a les autoritats japoneses llicències per operar serveis de telefonia mòbil dotats amb tecnologia 5G. Mikitani, un dels conferenciants destacats d'aquesta edició del Mobile World Congress, ha precisat que entrarà en el negoci de la connectivitat mòbil d'una forma "totalment diferent a la dels operadors tradicionals", perquè està construint una xarxa mòbil de 5G nativa del núvol. El model de Rakuten implica que les inversions necessàries per desplegar aquesta xarxa mòbil seran "de menys de la meitat" de les que hauran d'afrontar els operadors tradicionals, ha dit Mikitani, que també ha reivindicat l'escalabilitat i la fiabilitat d'aquest sistema.

Mikitani ha precisat que la inversió podria retallar fins i tot fins a "un 70 o un 80%" combinant les possibilitats del 4G amb les que ofereix el 5G. Ha assegurat així mateix que ell procedeix del món d'Internet i que la seva aproximació al 5G consisteix precisament en aprofitar les possibilitats "de la tecnologia d'Internet" per connectar dispositius habilitats per al 5G. Durant la seva xerrada, Mikitani també ha admès que a l'anunciar el 2018 que entrava en el negoci de la connectivitat mòbil algunes persones li van preguntar per què donava aquest pas, i ha conclòs que "el 5G ho canviarà tot". A l'abril de 2018, el govern japonès va anunciar l'assignació d'espectre 4G a Rakuten per primera vegada i la companyia vol començar a oferir serveis de telefonia mòbil en els propers mesos.

Per la seva part, el conseller delegat de la tecnològica Cisco, Chuck Robbins, ha destacat que la tecnologia 5G, que permet transmetre dades amb una velocitat que és cent vegades més gran que la que ofereixen els serveis prestats amb tecnologia 4G, aportarà canvis significatius. "L'internet de les coses (IOT, en les seves sigles en anglès) es va a convertir en una cosa molt real", ha comentat el directiu, que ha subratllat que el 5G portarà un canvi "a gran escala" amb implicacions globals. "El 5G no només crea tremendes oportunitats en termes de negoci, sinó que dona oportunitats per ajudar a gent de tot el món", ha afegit.

Amb tot, ha reivindicat la importància que tota la infraestructura tecnològica que requerirà la tecnologia 5G sigui segura, fiable i extensible, perquè haurà de suportar milions de connexions.