Aparador d'una immobiliària amb l'anunci de diversos pisos de compra. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

L'euríbor interanual registra la pujada més important dels últims cinc anys

És l'índex en què es troben referenciades la majoria de les hipoteques

L'euríbor, l'índex en què es troben referenciades la majoria de les hipoteques, ha tancat el mes de febrer amb un -0,108%, amb la qual cosa encadena tres anys en negatiu. En la taxa diària, l'euríbor s'ha situat aquest dijous 28 de febrer, el darrer dia del mes, també en el -0,108%, de manera que l'índex presenta aquesta mitjana del -0,108%, davant del -0,116% de gener, amb el que puja per onzè mes consecutiu i confirma clarament la seva nova direcció alcista.

Amb aquests valors, les hipoteques de 120.000 euros a 20 anys amb un diferencial d'euríbor +1% a les que els hi toqui revisió experimentaran un encariment d'uns 52,92 euros en la seva quota anual o, cosa que és el mateix, de 3,24 euros el mes.

L'euríbor va entrar el febrer del 2016 en terreny negatiu per primera vegada en la història davant la política ultraexpansiva del Banc Central Europeu (BCE) per apuntar la recuperació a la zona euro, per la qual cosa acumula exactament tres anys per sota del 0%.

L'analista de XTB Alejandro Núñez ha recordat que fa un any l'euríbor va aconseguir el seu punt d'inflexió, en registrar el tipus d'interès mínim de la darrera dècada (-0,191%), i des de llavors la tendència ha estat ascendent. "Malgrat estar en nivells negatius, sembla que l'índex interbancari continua amb l'objectiu de frenar les caigudes i iniciar el canvi de tendència que afavorirà el comportament del sector bancari en detriment dels seus clients, que seran els que hagin de fer front a una gran despesa financera", ha assenyalat l'analista. Al no haver-hi "cap efecte que pugui frenar l'expectant augment" de l'índex, podria tornar a nivells propers a zero i fins i tot positius a principis del 2020.

Des de XTB han explicat que l'impacte d'una pujada de tipus d'interès per part del BCE i, per tant, de l'euríbor, podria tenir a llarg termini efectes en la compra d'immobles en les economies desenvolupades, perquè amb les dades de venda dels primers habitatges s'ha començat a contreure el mercat en el darrer semestre de l'any 2018, a causa de l'encariment del metre quadrat i la l'augment de l'euríbor. Així, podria succeir que una pujada gradual de l'índex frenés la compra d'immobles, generant a mig-llarg termini una reculada del PIB europeu i nacional i, per tant, de l'economia global, ha apuntat l'analista.

Altres analistes han advertit que algunes hipoteques podrien encarir-se fins els 130 euros a l'any. Aquest seria el cas d'un ciutadà amb una hipoteca de 300.000 euros a 30 anys amb un diferencial d'euríbor +0,99%, que hauria de pagar 130,92 euros més que el 2018. D'aquesta manera, la diferència a l'hora de pagar la hipoteca ara o fa un any comença a créixer a poc a poc.