Opinió

Grandesa i decadència de la targeta de crèdit

La seva hora de glòria ha acabat

La targeta de crèdit no va néixer en una nit. Entre la creació, a França, de la Carte Bleue el 1967, la del Sistema Nacional de pagament per targeta (SNPC) el 1984 (que permet utilitzar la targeta en qualsevol màquina d'entrades, independentment del seu banc) i l'aparició de la targeta intel·ligent l'any 1985, hi va haver un temps d'adaptació per als bancs i especialment per als comerciants, inicialment reticents a utilitzar aquest nou mitjà de pagament. Si la targeta de banda magnètica existia als Estats Units i a Europa, és gràcies a Roland Moreno, inventor francès de la targeta intel·ligent, a qui deu el seu ascens.

A principis dels anys 2000, la targeta es va convertir en el mitjà de pagament preferit per als francesos, superant el xec. El 2014, el nombre de targetes bancàries va continuar creixent a França, igual que el nombre de pagaments amb targeta anuals. La targeta segueix sent una eina molt actual en la vida dels francesos amb 62,8 milions de targetes bancàries utilitzades el 2014. Un estudi realitzat el juny de 2015 va revelar que per al 64% dels enquestats percebien la targeta de crèdit com una forma senzilla i ràpida de pagament.

¿Qui mai no ha somiat sobre "tenir una visa or", o dir en un restaurant "el compte és per a mi", sacsejant amb orgull la seva targeta? La targeta bancària és un signe extern de riquesa (molt concret) com ho demostra l'existència de targetes molt elitistes, com American Express Centurion o el Palladium de JP Morgan, inaccessibles a la majoria de persones. També és un ritu de pas a l'edat adulta. Sovint, els joves, amb motiu del seu 18è aniversari, obren un compte associat a la seva primera targeta. Els mateixos bancs competeixen per l'originalitat en termes d'ofertes dirigides a aquest col·lectiu.

La targeta de crèdit, però, està sotmesa a diversos inconvenients com el robatori físic o la pirateria en línia per esmentar-ne alguns. L'Observatori Nacional de la Delinqüència i les Respostes Criminals de França (ONDRP) destaca que més de 800.000 llars d'aquell país van ser víctimes del frau de targetes de crèdit entre 2010 i 2013, una xifra relacionada amb el desenvolupament d'Internet.

Per evitar aquests fraus, es prenen precaucions com el codi 3D Segur per als pagaments a Internet o la possibilitat de reclamar al banc si ha estat robada. Tanmateix, hi ha un problema important. La víctima d'un pagament fraudulent pot contactar amb el seu banc. Però aquí és on les coses es compliquen perquè la targeta està bloquejada, ja que no és possible pagar més. El banc, per tant, li ha de facilitar una targeta nova i això, sovint, no succeix el mateix dia.

La reglamentació actual (DSP1 el 2007, zona SEPA el 2012 i DPS2) ha permès l'aparició de nous actors en la indústria de pagaments, especialment aquells que ofereixen alternatives a la targeta bancària. Continua sent un mitjà de pagament molt convenient i àmpliament utilitzat. No obstant això, les tecnologies, i aquesta és la seva vocació original, estan constantment reinventant-se i ampliant el ventall de possibilitats. Aquest no és el final de la targeta bancària. Però, certament, la seva hora de glòria ha acabat.