El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi.       (Foto: Parlament Europeu)
Internacional

L'euríbor continuarà en mínims

El BCE manté els tipus d'interès al 0% fins al 2020

La incertesa econòmica ha fet canviar els plans del Banc Central Europeu, que ha decidit ajornar l'anunciada pujada de tipus d'interès fins, almenys, l'any que ve. Inicialment, tenia previst començar a encarir el preu del diner aquest estiu, però el panorama s'ha enfosquit.

El president del BCE, Mario Draghi, n'ha apuntat els motius: "La incertesa per factors geopolítics, així com el proteccionisme, que han deixat marca en l'economia." D'acord amb la decisió, els tipus d'interès oficials es mantindran en el 0%, el mínim històric. I significa que l'euríbor continuarà també negatiu (ara, el principal índex hipotecari està al voltant del -0,108%).

Draghi considera que encara hi ha marge per a aquesta política expansiva, perquè la inflació encara no arriba a l'objectiu del 2%. L'euríbor és la taxa d'interès de referència a Europa per a dipòsits interbancaris denominats en euros realitzats entre els bancs més importants de la zona euro. Concretament, és la taxa d'interès que, a uns terminis determinats (una setmana i des d'un mes, fins a un any), estan disposats a prestar fons a altres bancs els 57 grans bancs de la Federació Bancària Europea i l'Associació Internacional de Canvistes, que elaboren l'euríbor, que són: 47 bancs de l'eurozona, quatre bancs d'altres països comunitaris (no pertanyents a la zona euro) i sis bancs internacionals.