La primera ministra britànica Theresa May, aquest dilluns a Estrasburg. (Foto: EFE / Patrick Seeger)
Internacional

Juncker insta la Cambra dels Comuns a avalar l’acord del Brexit

Avisa que “no hi haurà una tercera oportunitat”

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha avisat la Cambra dels Comuns que "no hi haurà una tercera oportunitat" i ha instat els diputats britànics a donar llum verda aquest dimarts a l'Acord de Retirada del Brexit. Així ho ha expressat des d'Estrasburg després de pactar noves "garanties legals" amb el govern de Theresa May sobre la temporalitat del 'backstop', el pla de contingència per evitar una frontera dura a Irlanda que ha dificultat fins ara la ratificació a l'acord per part de Westminster. Segons han anunciat Juncker i May, les garanties complementen l'Acord de Retirada i la Declaració Política ja existents a través de diversos documents legalment vinculants signats aquest dilluns a la nit.

"A la política de vegades s'obté una segona oportunitat. No hi haurà una tercera oportunitat, no hi haurà reinterpretacions", ha sentenciat Juncker en roda de premsa conjunta amb May el dia abans que el parlament britànic voti per segona vegada sobre l'acord de sortida del Regne Unit de la UE, després de rebutjar-lo al gener. "Siguem clars: els membres de la Cambra dels Comuns tenen una gran responsabilitat", ha indicat el luxemburguès remarcant l'"enorme esforç" fet durant les negociacions de tots aquests mesos.

L’acord també inclou una declaració unilateral del Regne Unit en què es reserva el dret a abandonar la salvaguarda de forma unilateral si les futures negociacions comercials amb la UE no arriben a bon port. La incògnita a aquestes hores és si aquest paquet de declaracions i compromisos serà suficient per convèncer els diputats britànics que canviïn la direcció que van prendre el gener passat quan van tombar l’acord. Per si de cas Juncker ha tornat a dir alt i clar que aquesta és l’última vegada que reinterpreten l’acord sobre la taula. “No hi haurà més interpretacions de les interpretacions ni més garanties sobre les garanties si la votació fracassa”, ha conclòs.

L’acord l'ha anunciat, poc abans de la roda de premsa de May i Juncker, el número dos de la primera ministra britànica, David Lidington, a la Cambra dels Comuns. Segons ha explicat Lidington, l'acord constarà de documents que asseguraran que el Regne Unit no queda "atrapat de manera indefinida" en el mecanisme de salvaguarda dissenyat per evitar una frontera a Irlanda del Nord. El número dos de May ha assegurat que, si això passés, "seria una ruptura explícita dels compromisos legalment vinculants que totes dues parts hem acordat".

Londres i Brussel·les han pactat un "instrument legalment vinculant" que permetrà iniciar una disputa formal en cas que l'executiu britànic consideri que la UE intenta mantenir el Regne Unit dins les estructures comunitàries de manera indefinida.