Google s'ha fet ressò del trentè aniversari de la web. (Foto: Google)
Innovació

La web fa 30 anys

La xarxa que ha democratitzat la informació fent-la global i accessible està d’aniversari

La xarxa que ha democratitzat la informació fent-la global i accessible està d’aniversari. Un dia com aquest 12 de març de fa 30 anys i gràcies a l’agosarat i curiós somni d’un noi britànic va néixer la World Wide Web o simplement la web (www). En aquests temps és difícil pensar a fer una vida sense navegar per alguna pàgina web o xarxa social d’internet. Podem revisar la carta d’un restaurant, indagar a la biblioteca virtual de la universitat, traduir un text, verificar les condicions climàtiques o estar veient les notícies quan passen fora de les nostres fronteres, sense murs que ens ho impedeixin.

Fins i tot Google s’afegeix a aquesta celebració col·locant al seu navegador un 'doodle' interactiu recordant les tres dècades d’aquest embolic que ens té atrapats i del qual no volem deslligar-nos. És un moment per "celebrar que hem arribat molt lluny, però també una oportunitat per reflectir que encara ens queda molt camí", afirma en un article a Wired Tim Berners-Lee, que el 12 de març del 1989 va presentar una proposta per gestionar i transmetre informació, que es va plasmar en la World Wide Web. I també un moment per reflexionar sobre si l'esperit de llibertat que va inspirar la xarxa està en risc a causa de lleis proteccionistes i a la censura.

Quan Berners-Lee va exposar breument la idea a Mike Sendall, el seu cap en el CERN –el laboratori europeu de física de partícules–, aquest va qualificar-ho de "vague, però excitant". Tres dècades després, la meitat dels habitants del món estan connectats a la xarxa. Berners-Lee afirma que la web ha donat veu a grups marginalitzats i ha fet la vida quotidiana més fàcil, però també mostra preocupació: "Amb cada nova eina, cada nou lloc web, la divisió entre els que estan en línia i els que no hi estan s'incrementa, cosa que fa del tot imperatiu que la web sigui accessible a tothom."

El creador de la WWW veu tres fonts de disfunció: activitats directament malicioses o criminals, sistemes que creen incentius perversos, com certs ingressos lligats a la publicitat o a la disseminació d'informacions falses i, fins i tot, conseqüències negatives del disseny, que permet la polarització i pot afectar la qualitat del discurs. El primer problema no es pot erradicar totalment, afirma, però es poden redactar lleis i codis per minimitzar-lo. I els altres dos requereixen redissenys.