Un Boeing 737 Max. (Foto: Boeing)
Empresa

Diversos països suspenen els vols dels Boeing 737 Max

Més de vint companyies aèries també han secundat la mesura

Almenys set països i nombroses companyies aèries de tot el món han decidit suspendre temporalment els vols del Boeing 737 MAX 8 després de l'accident de diumenge passat d'un avió d'aquest model de l'aerolínia Ethiopian. El Regne Unit, Austràlia, Singapur i Oman s'han unit aquest dimarts a la Xina, Indonèsia i Mongòlia, països que van prendre la decisió aquest dilluns.

Entre les companyies que han optat per no volar amb el Boeing 737 MAX 8 figuren la noruega Norwegian, Aerolíneas Argentinas, Aeroméxico, la brasilera Gol, l'índia Jet Airways o la mateixa Ethiopian Airlines. Les accions de Boeing van baixar aquest dilluns un 5,33% en borsa –encara que van arribar a caure un 12%–, de manera que la seva capitalització borsària es va reduir en gairebé 13.000 milions de dòlars. Els títols del fabricant nord-americà queien aques dimarts un 2% en l'obertura.

El Regne Unit s'ha convertit en el primer país europeu que suspèn els vols del Boeing 737 MAX 8. Segons l'Autoritat d'Aviació Civil britànica, la decisió s'ha pres com a mesura de precaució i a l'espera que s'aclareixin les circumstàncies de l'accident d'Etiòpia. La prohibició, que afecta tots els vols que s'enlairin, aterrin o sobrevolin el Regne Unit, es mantindrà fins a nou avís.

Les autoritats australianes també han suspès els vols d'aquest model de Boeing, tant en els trajectes interns com els procedents d'altres països. El director executiu de l'Autoritat de Seguretat per a l'Aviació Civil australiana, Shane Carmody, ha apuntat que la suspensió estarà en vigor mentre l'organisme recapta més informació i revisa els riscos. Un altre país que ha anunciat aquest dimarts la suspensió temporal dels vols del 737 MAX 8 és Singapur. L'aerolínia de baix cost SilkAir, filial de Singapore Airlines, compta amb sis Boeing 737 MAX.

També a Àsia, l'aerolínia índia Jet Airways ha deixat de volar amb les seves Boeing 737 MAX. La companyia compta amb cinc aparells d'aquest model.

A l'Amèrica Llatina, Aerolíneas Argentinas, Aeroméxico i la brasilera Gol van prendre dilluns la mateixa decisió fins que hi hagi informació clara sobre l'accident d'Etiòpia. L'aerolínia de les Illes Caiman, Caiman Airlines, es va sumar també a la suspensió, igual que la companyia marroquina Royal Air Maroc. Finalment, el govern d'Oman ha ordenat aquest dimarts suspendre tots els vols d'avions model Boeing 737 MAX amb origen o destí al sultanat, arran de l'accident d'Etiòpia en què van morir 157 persones. L'organisme d'Aviació Civil omanita ha decidit suspendre els vols amb l'avió del fabricant nord-americà fins a nou avís, segons ha informat l'agència oficial ONA, que no ha ofert més detalls. L'aerolínia estatal Oman Air també ha anunciat la suspensió dels seus vols amb el Boeing 737 MAX, indicant en un comunicat que està realitzant els canvis necessaris en el seu calendari de vols.

En la jornada de dilluns, havien suspès l'activitat del Boeing 737 MAX 8 l'administració d'aviació civil de la Xina, el ministeri de Transport d'Indonèsia i l'autoritat d'aviació civil de Mongòlia.