La primera ministra britànica Theresa May aquest dijous a Brussel·les. (Foto: EFE / Stéphanie Lecocq)
Internacional

La UE aprova una pròrroga del Brexit amb condicions per a May

Els líders comunitaris ho condicionen a l'aprovació del pacte de retirada la setmana que ve al Parlament britànic

Theresa May demanava endarrerir el Brexit fins al 30 de juny, però la Unió Europea només està disposada a concedir una pròrroga fins al 22 de maig, quatre dies abans de les eleccions europees. Brussel·les, però, ho condiciona a l'aprovació, la setmana que ve al Parlament britànic, de l'acord que la cambra ja ha rebutjat dos cops. En cas que la Cambra dels Comuns no doni el vistiplau al text, Londres té com a límit el 12 d'abril per decidir si participa en les eleccions al Parlament europeu o bé si opta per sortir de la Unió sense acord.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha explicat en una roda de premsa al final de la reunió d'aquest dijous dels líders dels Vint-i-set que fins al 12 d'abril "totes les opcions romandran obertes" amb el segon escenari, incloses la sortida amb o sense acord, una pròrroga llarga o la cancel·lació del Brexit. "El 12 d'abril és la data clau perquè el Regne Unit decideixi si celebra eleccions al Parlament europeu. Si no ha decidit convocar-les aleshores, l'opció d'una extensió llarga serà impossible de manera automàtica", ha assenyalat el polític polonès.

D'acord amb la legislació comunitària, tots els estats membres estan obligats a celebrar eleccions al Parlament europeu, que tindran lloc entre el 23 i el 26 de maig. Per tant, si el Regne Unit continua pertanyent a la UE en aquestes dates, haurà d'elegir eurodiputats. En el cas que a data del 12 d'abril May no hagi aclarit les seves intencions sobre com procedir amb el Brexit, fonts comunitàries han apuntat que la sortida sense un acord s'activaria de forma automàtica.

La discussió sobre el Brexit s'ha prolongat aquest dijous durant gairebé sis hores en què els líders dels vint-i-set països que seguiran a la Unió Europea després de la sortida del Regne Unit han estudiat diverses dates i opcions, després de parlar amb May.