El ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: M. F.)
Sector públic

El Govern tanca el 2018 'per sisè any consecutiu' amb un dèficit per sota de l'1% del PIB

Cinca diu que s'ha aconseguit "canviar la tendència" i l’equilibri pressupostari

Andorra la Vella.- El Govern ha tancat l’exercici pressupostari del 2018 amb un dèficit de 2,2 milions d’euros, la qual cosa significa que “per sisè any consecutiu” se situa per sota de l’1% del PIB, tal com marca la regla d’or. De fet, en relació al PIB, la xifra dels 2,2 milions representa un 0,08%. El ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, ha mostrat la “satisfacció” per les xifres aconseguides no només el 2018 sinó en els darrers anys ja que s’ha aconseguit “canviar la tendència de dèficits inassumibles” i l’equilibri pressupostari.

Tal com ha detallat Cinca en la roda de premsa posterior al consell de ministres, l’executiu va tancar el 2018 amb un superàvit de gestió (és a dir, la diferència entre els ingressos i les despeses corrents) de 10,8 milions als quals cal afegir unes despeses financeres de 13 milions. Tal com ha detallat Cinca, en els quatre anys de legislatura s’ha donat un superàvit de caixa de 16,6 milions i un superàvit de gestió de 77,4 milions.

Els ingressos han estat de 432 milions, nou més que el 2017, amb la qual cosa l’increment és del 2,16%. Han experimentat un increment significatiu els impostos directes del 18% (84 milions), especialment les plusvàlues i la renda de les persones físiques, mentre que els impostos indirectes han baixat lleugerament, un 1,6%. Les despeses corrents han estat de 389 milions, un 5,6% més que l’any anterior. Cal afegir els 12 milions de transferències corrents, de les quals més de set milions extraordinaris per als comuns. Tot i haver de fer front a aquesta despesa no prevista, ha conclòs Cinca, els resultats finals dels comptes han estat positius. De fet, ha destacat que es tindrien 5 milions de superàvit. El global de les despeses corrents, les de capital i les financeres, ascendeix a 434 milions.

Subvencions esportives

D’altra banda, el consell de ministres d’aquest dimecres ha aprovat les subvencions esportives a les quals es destina 3,4 milions, un 0,81% més que l’any passat. Fins a 35 entitats es beneficien d’una d’aquestes ajudes. Vuit no modifiquen la subvenció respecte de l’any passat: Automòbil Club d’Andorra, Bàsquet Club Andorra, Club Voleibol, la Federació Andorrana d’Esquí, la de ball esportiu, la de karate, la de muntanyisme i la de tir. La veuen reduïda la Federació Andorrana d’Atletisme en 70.000 euros ja que l’any passat van organitzar els campionats del món de curses de muntanya i van rebre més diners per a aquesta cita; la Federació Special Olympics, que l’any passat va rebre més diners pels jocs; la federació d’escacs, ja que el programa d’escacs a les escoles ara passa a ser assumit per Educació i el Futbol Club Andorra que, en esdevenir una societat anònima esportiva, no rebrà cap diner en concepte de subvenció esportiva si no és que desenvolupa un projecte de base del qual l’executiu està pendent. Per aquest motiu, ha explicat el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, s’ha reservat una partida de 160.000 euros en la qual es podria encabir la petició de l'FC Andorra si finalment tira endavant aquesta proposta. La resta de federacions i clubs mantenen la mateixa partida que l’any passat. D’altra banda, reben premis Mònica Dòria, Roger Puig, Joan Verdú, Marc Oliveras, Mireia Gutiérrez, Carles Aguareles, Irineu Esteve, Lluís Marín, Òscar Casal i Xavi Areny pels resultats obtinguts en el període comprès entre el novembre del 2017 i l’octubre del 2018.

Reinserció social i laboral

A l’últim, el consell de ministres ha aprovat que se signin dos convenis entre els ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior i el comú d’Escaldes-Engordany i Bomosa en matèria d’inserció social i laboral. D’aquesta manera, tal com ha detallat Cinca, el comú promourà projecte laborals remunerats i facilitarà que puguin treballar un cop surtin en llibertat els interns del Centre penitenciari de la Comella. El conveni que signa el Govern amb Bomosa servirà per impulsar iniciatives en matèria d¡inserció social i laboral així com tallers de formació al centre penitenciari.