La Comissió Europea ha multat quatre bancs. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

Brussel·les imposa una multa de 1.000 milions d'euros a quatre bancs pel càrtel en el mercat de divises

Entre els sancionats hi ha Barclay i JPMorgan

La Comissió Europea ha anunciat aquest dijous una multa de 1.070 milions d’euros a cinc bancs per participar en dos càrtels en el mercat de diverses amb onze monedes diferents com l’euro, la lliura esterlina, el ien japonès, el franc suís o el dòlar nord-americà, entre altres. El primer càrtel, anomenat ‘Banana Split per a tres’, involucrava agents de borsa de Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), Citigroup i JP Morgan, mentre que el segon, conegut com ‘Essex Express’, va reunir agents de Barclays, RBS i MUFG.

Una investigació de l’executiu comunitari ha determinat que els agents dels diferents bancs implicats van intercanviar “informació sensible” coordinant estratègies per decidir si comprar o vendre moneda i quan fer-ho per tal d’optimitzar-ne el benefici. “El comportament d’aquests bancs ha menyspreat la integritat del sector a costa de l’economia europea i els seus consumidors”, ha expressat la comissària europea de Competència Margrethe Vestager, també candidata dels liberals a presidir l’executiu comunitari.

La sanció més elevada, de 257.682.000 euros, és per al càrtel Essex Express per l’activitat feta entre el 2009 i el 2012. Per altra banda, les reunions entre Barclays, Citigroup i JPMorgan s’han saldat amb una multa de 811.197.000 euros per les reunions i l’intercanvi d’informació entre el 2007 i el 2013. 

Per altra banda, UBS, firma bancària amb seu a Suïssa, ha rebut plena immunitat per haver informat la Comissió Europea de l’existència dels càrtels. Així, tot i que UBS formava part de totes les activitats, ha esquivat una multa agregada de 285 milions d’euros.