Foto de grup poc abans d'iniciar-se la segona jornada de la Trobada Empresarial al Pirineu, amb el president de la Generalitat, Quim Torra; el president de l'esdeveniment, Vicenç Voltes, i l'alcalde en funcions de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. (Foto: C. G.)
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes, xerren abans de començar la segona jornada. (Foto: C. G.)
El president de la Generalitat, Quim Torra; el president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes, i l'alcalde en funcions de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, conversen abans de començar la segona jornada. (Foto: C. G.)
El president de la Generalitat, Quim Torra, fa l'obertura de la segona jornada de la Trobada Empresarial al Pirineu. (Foto: C. G.)
Vista general de la sala Sant Domènec a l'inici de la segona jornada de la Trobada Empresarial al Pirineu. (Foto: C. G.)
El president de la Generalitat, Quim Torra; el president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes; l'alcalde en funcions de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el periodista Josep Puigbó, durant la primera conferència de la segona jornada. (Foto: M. F.)
Foto de grup poc abans d'iniciar-se la segona jornada de la Trobada Empresarial al Pirineu, amb el president de la Generalitat, Quim Torra; el president de l'esdeveniment, Vicenç Voltes; l'alcalde en funcions de la Seu d'Urgell, Albert Batalla; l'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, i el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. (Foto: M. F.)
L'exgovernador del Banc d'Espanya, Luis María Linde. (Foto: M. F. )
Empresa

Torra defensa inversions com el centre d'INEFC a la Seu per dinamitzar les comarques menys poblades

Cita el despoblament, les migracions, el canvi climàtic o la igualtat com els reptes globals que han d'afrontar els estats

La Seu d'Urgell.- Durant la conferència inaugural de la 30a Trobada Empresarial al Pirineu el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha destacat els desafiaments globals als quals els països hauran de fer front com ara les migracions, la integració europea al Brexit, les 'fake-news', els populismes, el bloc la Xina-Estats Units, l'emergència climàtica, la digitalització, la formació al llarg de la vida, la igualtat entre homes i dones i el creixement de les grans ciutats front el despoblament d'altres zones. Torra s'ha referit precisament al despoblament d'algunes comarques catalanes i al projecte 'Un país d’oportunitats, un país viu' de la Generalitat que hi vol fer front. Ha coincidit amb l'alcalde de la Seu d'Urgell en funcions, Albert Batalla, que aquestes comarques han d'acollir universitats i en aquest sentit s'ha referit en el fet que la capital de l'Alt Urgell acollirà el tercer centre d'INEFC de Catalunya, en el qual la Generalitat invertirà fins a deu milions d'euros i que acollirà fins a 400 universitaris.

En aquests sentit, el president de la Generalitat ha volgut transmetre als empresaris un "missatge d'optimisme" i ha fet molt èmfasi en el projecte de la Generalitat per a les comarques més deshabitades, que suposarà inversió per a diferents aspectes com per exemple infraestructures. Precisament, l'Alt Urgell és una de les primeres que s'encabeix en aquest programa. En la seva intervenció, Torra també ha anunciat una "inversió" molt important que arribarà aviat a Catalunya, un tema que no ha volgut complementar en les preguntes posteriors del públic.

Batalla ha intervingut en aquesta conferència inaugural de la Trobada i ha aprofitat per acomiadar-se d'aquesta cita com a alcalde de la Seu, destacant que el Pirineu té "reptes i problemes a resoldre" i que des de la Seu d'Urgell s'intenta aportar solucions. De fet, ha reivindicat la Seu com a "territori d'oportunitats" i ha desitjat que el nou centre de la INEFC estigui operatiu el curs 2020-2021. I com ja ho va fer dijous, s'ha referit a les sinergies entre la Seu i Andorra, per exemple en la qüestió de l'aeroport o la candidatura conjunta, també amb l'Arieja, per a la declaració de la Unesco del patrimoni relacionat amb el coprincipat.

Posteriorment a la intervenció de Torra ha tingut lloc la xerrada 'Perspectives de l'economia de la UE: comerç internacional i finances públiques', a càrrec de l'exgovernador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, que ha destacat que l'economia europea va "menys bé del que es preveia fa un any" ja que el "creixement" de l'economia europea és "menor i pitjor del que s'esperava". Qüestionat pel públic sobre l'impacte a l'economia espanyola i europea d'un Brexit dur, ha destacat que no hi hagués hagut "cap problema" si el Regne Unit s'hagués mantingut a la unió duanera i que en el cas pitjor, que hi hagi una sortida sense acord, a "curt termini hi haurà pertorbacions de tot tipus, molt important i que afectaran a tot". D'altra banda, ha destacat que la banca europea ha de millorar diferents aspectes ja que ha de fer front a nous reptes.

La CE escull Barcelona per instal·lar-hi un superordinador

Ja al migdia, el president de la Generalitat ha interromput el desenvolupament d'aquesta segona jornada de la Trobada per fer finalment l'anunci que havia anticipat a primera hora. Ha tornat a pujar a l'escenari de la sala Sant Domènec per informar que Barcelona ha estat escollida per la Comissió Europea per acollir el superordinador Mare Nostrum 5. Serà a partir del desembre del 2020, ha explicat, i suposarà una inversió per a la ciutat de 100 milions d'euros, "la més alta en recerca de tot Europa", ha assegurat.

Torra ha dit que notícies com aquestes permeten Catalunya ser capaç de "liderar la revolució digital i tecnològica", i "ens situa en una posició de lideratge en temes de supercomputació". Ha celebrat la tasca feta pel "triangle" Generalitat de Catalunya, universitats (en aquest cas la Politècnica de Catalunya) i centres de recerca per fer possible aquesta fita.