Adidas ha perdut la patent de les tres ratlles. (Foto: Adidas)
Empresa

Adidas perd la patent de les seves tres ratlles

El Tribunal General de la UE confirma que l'empresa alemanya no pot registrar la figura com a marca
Revés judicial per a Adidas. El gegant alemany va emprendre fa ja tres anys una llarga batalla per defensar les tres icòniques ratlles. I les coses no li han sortit com esperava. La justícia europea ha decantat la balança cap a l'altre contendent d'aquesta peculiar guerra. El Tribunal General de la Unió Europea ha sentenciat que les tres bandes de la multinacional no tenen un "caràcter distintiu" que sustenti el seu ús protegit i en exclusiva. O el que és el mateix, que les tres ratlles no serveixen automàticament per distingir el producte com una cosa pertanyent a l'empresa alemanya. El tribunal del Vell Continent posa així punt i final a un conflicte que va començar a escriure el 2009. En aquell any, la companyia belga Shoe Branding Europe BVBA va intentar registrar a l'Oficina Europea de la Propietat Intel·lectual (EUIPO) una sabatilla amb dues ratlles paral·leles col·locades a l'angle al lateral del producte. Amb Adidas va topar. La marca alemanya es va oposar de manera rotunda a aquest registre.
Defensava en aquells dies que les dues línies de la belga tenien una sospitosa semblança amb les tres bandes paral·leles. I llavors, va guanyar Goliat. L'EUIPO va denegar el registre de la marca belga en dues decisions datades en l'any 2015 i el 2016. Adidas es va posar ràpidament les piles. I és que fins aquell moment no tenia registrada com a marca comunitària el seu disseny de les tres ratlles. Al desembre del 2013 va sol·licitar el registre de les polèmiques "tres bandes, paral·leles, equidistants, de la mateixa amplada i col·locades en qualsevol direcció sobre roba, calçat i peces per al cap". Van demanar i se'ls va concedir. L'EUIPO sí que va donar el vistiplau al registre del gegant, però llavors va ser la belga la que va posar el crit al cel. Si ells no podien registrar dues línies, Adidas tampoc podria fer el mateix amb tres. I l'Oficina Europea de la Propietat Intel·lectual els va donar la raó. Va revertir la seva anterior decisió i va anul·lar el registre adduint que no tenia "caràcter distintiu".
Ara el TGUE confirma el que els seus col·legues de l'EUIPO havien decidit llavors. I la resolució ha tingut ràpides conseqüències. Les accions de la marca de roba queien aquest dimecres un 1,3% en els mercats teutons. Però no està tot perdut, Adidas, que a través d'un comunicat va assegurar sentir-se "decebuda", té dos mesos per recórrer.