El portaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, presenta les novetats d'estiu de la companyia. (Foto: T. N.)
El portaveu d'Andorra Telecom, Carles Casadevall, presenta les novetats d'estiu de la companyia. (Foto: T. N.)
Sector públic

Andorra Telecom espera triplicar el consum de dades a l’estranger durant l’estiu

La companyia ha presentat ofertes especials per als mesos de juliol i agost

Andorra la Vella.- El consum de dades a l'estranger amb una SIM andorrana s'està normalitzant i les xifres ho demostren. Al 2017, 18.000 clients van consumir 6.000 gigues de dades fora del Principat, una xifra que va augmentar un 258% l'any següent, amb 29.000 usuaris consumint 22.000 gigues. Per Andorra Telecom les xifres demostren l'encert d'estipular "Espanya, França i Portugal com a països on més es feia servir el 'roaming'", ha explicat aquest dimecres el portaveu, Carles Casadevall, i esperen que el consum es multipliqui per tres a l'estiu. Amb aquest objectiu, de l'1 de juliol al 31 d'agost la companyia canviarà les tarifes de les targetes amb contacte M, L, XL i XXL.

En primer lloc, Andorra Telecom dobla les dades en les tarifes amb 'roaming' inclòs –a partir de la tarifa M– per aconseguir "el doble de mems, de fotos de peus a la platja i de selfies", ha dit Casadevall. A més, la meitat de les dades podran utilitzar-se a l'estranger, evitant els problemes dels clients per estar connectats. Una altra de les mesures encaminades a afavorir el tràfic de dades amb les targetes andorranes és la rebaixa de les dades extra, tot pensant en el públic jove. Així, els 200 megues passaran a tenir un cost d'1,05 euros, mentre que el giga valdrà 4,70 euros.

Per últim, i pensant amb el turista que arriba a Andorra durant els mesos d'estiu, es posarà a disposició dels clients un kit inicial de targeta de prepagament de 15 euros, que complementarà al de 30 ja existent. Les noves targetes es vendran tant a l'oficina d'Andorra Telecom com a l'oficina de turisme de la Rotonda. Actualment el nombre de targetes de prepagament propietat de visitants suposa el 10%, que acostumen a fer-ne un ús més intensiu a l'estiu que a l'hivern. Dels 84.000 números operatius andorrans, la companyia calcula que uns 17.000 són de pagament, un servei que utilitzen també els adolescents o els adults que no fan servir dades però necessiten estar connectats.

El 5G, al 2021

Casadevall ha assegurat que Andorra Telecom continua mantenint al calendari l'arribada del 5G al país. Però abans d'això consideren important "tenir clar l'ús que es fa i el retorn que genera", ja que suposa "una inversió molt forta". El proper mes de setembre tornaran a posar-se en contacte amb els proveïdors, amb l'objectiu de començar els preparatius perquè estigui llest "a finals del 2020, però és possible que sigui a principis del 2021". El portaveu d'Andorra Telecom ha explicat que no canviarà en excés l'experiència de navegació per a l'usuari final perquè els temps seran similars als de la fibra, però si millorarà per exemple l'optimització de l'amplada de banda, permetent la connexió de més dispositius.

D'altra banda, i arran dels informes publicats pel Tribunal de Comptes on es demanava que Andorra Telecom presentés els comptes d'Avatel, Carles Casadevall ha assegurat que hi ha hagut complicacions dins del balanç perquè "Avatel va efectuar una sèrie de compres d'altres empreses". Andorra Telecom presentarà els resultats requerits pel tribunal al llarg d'aquesta setmana.