La presidenta de FEDA, Sílvia Calvó; el director general, Albert Moles, i una representant de la nova xarxa de calor de Perpinyà, durant l'acte inaugural. (Foto: FEDA)
Sector públic

Perpinyà inaugura una xarxa de calor similar a la que s'està desenvolupant a la Comella

La presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i el director general, Albert Moles, han assistit a l'acte per presentar la nova infraestructura

Andorra la Vella.- La presidenta de FEDA i ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó; el director general, Albert Moles, i el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, han assistit aquest divendres a la inauguració de la xarxa de calor del territori català, a Perpinyà. Aquesta infraestructura ha estat desenvolupada per Dalkia, la seva filial Dalkia Waste Energy i Sydetom 66. El motiu de la presència andorrana a la inauguració és que aquesta instal·lació té un funcionament molt similar al que FEDA Ecoterm està desenvolupant a la Comella.

La xarxa de calor de Perpinyà parteix del centre de valorització energètica de residus de Calce, d’on es recupera la calor per poder escalfar l’equivalent a 5.000 llars. Concretament, la xarxa fa un recorregut d’11 quilòmetres per arribar al nucli de Perpinyà, on reparteix la calor recollida al llarg de quatre quilòmetres. En aquesta distància dona servei als actors locals: el centre hospitalari de Perpinyà, la Clínica Mutualista, el xocolater industrial Cemoi, la piscina Arlette Franco i dos grups escolars. Aquesta xarxa se suma a les més de 350 que ja gestiona Dalkia a França.

En el cas del centre que s'està desenvolupant a la Comella, es parteix del Centre de tractament de residus amb una iniciativa que permet augmentar-ne l’eficiència. Es treballa per construir una xarxa de 3,5 quilòmetres que abastirà de calefacció i aigua calenta a l’equivalent a 2.000 llars.

La participació de FEDA en aquest acte també s’emmarca en la bona relació entre FEDA i Dalkia, filial d’EDF, i també en el treball conjunt que estan duent a terme les dues societats per ultimar els detalls de l’entrada de capital de Dalkia a FEDA Ecoterm. A més, la similitud amb el projecte de la Comella fa especialment interessant la possibilitat de compartir experiències en aquest àmbit.

En l’acte d’inauguració han participat el president de Sydetom 66, Fernand Roig, i la presidenta de Dalkia, Sylvie Jéhanoo. A més, han assistit a l’acte l’alcalde de Perpinyà, Jean Marc Pujol; l’adjunta del delegat regional d’Occitània d’EDF, Virginie Monnier-Mangue; la presidenta del consell departamental de Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe; la vicepresidenta de la regió d’Occitània, Agnes Langevine; el president d’ADEME, Arnaud Leroy, i el prefecte dels Pirineus Orientals, Philippe Chopin.