L’expert en Emprenedoria i Innovació, Xavier Estaran; el director de Comunicació Corporativa, Màrqueting i Transformació Digital Clients de Crèdit Andorrà, Joan Ramon Mas, i el director de Gestió d’Actius de Crèdit Andorrà, Ignacio Fonseca, durant la presentació. (Foto: M. F.)
L’expert en Emprenedoria i Innovació, Xavier Estaran; el director de Comunicació Corporativa, Màrqueting i Transformació Digital Clients de Crèdit Andorrà, Joan Ramon Mas, i el director de Gestió d’Actius de Crèdit Andorrà, Ignacio Fonseca, a la roda de premsa de presentació del nou producte. (Foto: M. F.)
Sector financer

Crèdit Andorrà implanta una 'hiperacceleradora' per acabar d'impulsar empreses emergents

Es planteja com un projecte de coinversió entre l'entitat i clients per donar suport a unes 5-7 propostes

Andorra la Vella.- Una 'hiperacceleradora' adreçada a ‘start-ups’ en fase de creixement perquè puguin rebre finançament, no ja “per desenvolupar el producte sinó el mercat”. Això és Scale Lab Andorra, el nou producte que ha presentat aquest dimecres Crèdit Andorrà, una proposta innovadora al país, tal com ha explicat el director de Comunicació Corporativa, Màrqueting i Transformació Digital Clients de Crèdit Andorrà, Joan Ramon Mas, i que vol, “fomentar el talent, donar suport a empreses en fase de creixement, alhora generar valor afegit per als clients”, ha concretat Mas, que ha afegit que amb aquest nou projecte l’entitat s’adapta “al nou entorn” i també a les necessitats d’inversió dels clients “en un mercat emergent i que és motor de la innovació”, com és el de les ‘start-ups’. Aquest nou producte es presenta com una conversió entre l’entitat i clients.

En aquest primer any de programa s’han seleccionat 300 empreses de fins a 33 països diferents tot i que més de la meitat són espanyoles. S’ha fet un procés d'anàlisi de les propostes, tal com ha explicat l’expert en emprenedoria i innovació, Xavier Estaran, de les quals n'han quedat setze. Ara un comitè està fent una selecció final d’entre cinc i set empreses que seran les que podran gaudir d’aquest finançament, que pot arribar a 500.000 euros per projecte. Aquesta selecció, ha continuat Estaran, es completarà aquest estiu i ja de cara a la tardor aquestes empreses podran començar a gaudir de la inversió i de l’acompanyament necessari, que buscarà, també, que puguin tenir “connexions amb el territori”. S’ha prioritzat certs sectors com poden ser la mobilitat, la salut, el turisme o el comerç al detall i així, per exemple, hi havia un 11% d’empreses que estaven relacionades amb la salut; un 10,3% amb l’oci i els esports i un altre 11% amb la mobilitat, amb projectes que poden ser, per exemple, solucions de transport a demanda, medicina personalitzada, nous sistemes de producció energètica o intel·ligència artificial per a la gestió d’estocs. Estaran ha exposat que després d’aquesta primera edició els entorns en què se cercaran més projectes seran França i Espanya, i Mas ha afegit que a mesura que la convocatòria sigui més coneguda esperen rebre més projectes andorrans, que en aquesta ocasió han arribat a l’1,7%.

El director de Gestió d’Actius de Crèdit Andorrà, Ignacio Fonseca, ha destacat que amb “els tipus d’interès tan baixos” es volen oferir als clients la “possibilitat d’inversions” que siguin interessants per a la diversificació del seu patrimoni i que aquest producte encaixa en aquest concepte. Mas ha manifestat que es tracta de productes d'“alt risc, amb baixa liquiditat” i a mig-llarg termini, si bé ha afegit que poden arribar a retorns anuals esperats d’entre el 8-10% en el futur.