El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, al centre de la imatge, durant la sessió de control d'aquest dijous. (Foto: M. F.)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la seva resposta. (Foto: M. R. F.)
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, a la dreta, amb els seus companys de files. (Foto: M. F.)
Treball

Gallardo defensa el descens de la taxa d'atur i diu que si hi ha més inscrits a Ocupació és perquè la gent hi confia

Des del PS li recorden la "forta evolució a l'alça en els darrers tres mesos” de desocupats que recull Estadística

Andorra la Vella.- El mateix dia que el departament d’Estadística feia públiques les dades de l’atur corresponents al mes de juny, i que reflecteixen que a finals de mes hi havia inscrites al Servei d’Ocupació 443 persones en recerca de feina, és a dir, un 6,3% menys respecte del mes de maig però un 16,9% més que el mateix mes de l’any anterior, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha formulat una pregunta en la sessió de control al Govern en relació a les xifres del mes de maig i preocupat per les dades que donaven els mitjans i que assenyalaven un increment de l’atur.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha respost que la taxa d'atur se situa en els nivells més baixos dels darrers deu anys (un 2,1% en el primer trimestre de l’any front el 2,3% del mateix període del 2018) i ha volgut fer èmfasi en el fet que una cosa és la dada de la taxa d'atur i l’altra, la xifra de persones inscrites al Servei d'Ocupació, tant a la recerca d'una feina com per una millora. En aquest sentit, ha defensat que l'increment que es constata en alguns mesos quant a aquesta darrera dada (és a dir, l’increment d’inscrits) es deu a "les accions de millora" fetes al Servei d'Ocupació des del 2017 i entre les quals l'agilització de la inscripció. Malgrat la pregunta que havia estat formulada per liberals, des del PS, tant la consellera Judith Salazar com Pere López, han volgut incidir en el fet que els demandants en recerca hagin experimentat una "forta evolució a l'alça en els darrers tres mesos” si es tenen en compte les dades que dona Estadística aquest mateix dijous.

Quan des del PS s'incidia en aquest increment, Gallardo feia èmfasi en les millores fetes al Servei d'Ocupació i el fet que això ha fet que hi hagi més persones inscrites ja que "confien" en aquest servei, però també argumentava la dada de la taxa d'atur a la baixa. El titular d'Economia i Empresa ha defensat que s'està anant en "la bona línia", ja que s'estan creant llocs de treball i en aquest sentit ha aprofitat la intervenció del president del grup parlamentari de terceravia, Unió Laurediana i independents, Josep Pintat, que ha constatat el fet que hi hagi més llocs de treball oferts a través d’Ocupació que no pas persones sense feina.

En intervencions com la del president del grup Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, s'ha posat en relleu que certs "titulars" dels mitjans de comunicació poden ser "alarmistes" quan es parla de l'atur i de l'increment, ja que cal tenir en compte, ha subratllat, que s'està parlant d'unes poques persones. Així, Gallardo també ha volgut fer èmfasi que amb les xifres amb les quals es treballa a Andorra qualsevol "petita variació" té "un gran impacte". I ha reiterat que la gent “confia” en el Servei d’Ocupació, la qual cosa explicaria, ha reiterat, que certs mesos les inscripcions augmentin.

Cal tenir en compte que la taxa d’atur esmentada per Gallardo es fa pública per part d’Estadística cada trimestre, en base a la població activa, mentre que, cada mes, es faciliten les xifres de persones que estan inscrites al Servei d’Ocupació, comparant-les amb el mes anterior i amb el mateix mes de l'any passat.