El ministre d'Economia del Regne Unit, Philip Hammond, a la cimera del G7. (Foto: EFE / Pascal Rossignol)
Internacional

El G7 acorda imposar taxes a les empreses digitals encara que no tinguin presència física al país

Els ministres de Finances dels set països accepten establir un mínim d'impost de societats per evitar l'evasió fiscal i la competència "agressiva" entre estats

Els ministres de finances del G7 –els Estats Units, el Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, el Japó i el Canadà– han acordat imposar taxes a les empreses digitals encara que no tinguin presència física al país. Ho ha anunciat el ministre francès d'Economia i Finances, Bruno Le Maire, després de la trobada que ha mantingut amb els seus homòlegs a Chantilly (França). "És un acord ambiciós que permet un veritable avenç, un pas major cap a la posada en marxa d'una fiscalitat més justa i eficaç al segle XXI", ha afirmat en roda de premsa. França ja va impulsar aquest mateix any una 'taxa Google' a la francesa, que grava un 3% la xifra de negocis d'empreses digitals amb ingressos mundials superiors a 750 milions d'euros i amb una activitat de 25 milions d'euros al país europeu. A banda, els països del G7 han acceptat establir un mínim d'impost de societats.

Le Maire ha dit que aquesta "imposició mínima" d'impost de societats és necessària per evitar el 'dumping fiscal', és a dir, que empreses s'estableixin a un territori en el qual la fiscalitat és més laxa. El ministre francès ha argumentat que és una passa rellevant per "posar fi a la competència fiscal agressiva".

Sobre l'acord per cobrar impostos a empreses digitals que no tenen activitat física a un país encara que hi obtinguin beneficis, Le Maire ha insistit que és el primer cop que els set països del G7 acorden que cal gravar les activitats digitals de companyies com Google o Facebook. L'acord encara és molt inicial i no han concretat xifres.