Un autobús d'Alsa a l'Estació Nacional d'Autobusos. (Foto: Arxiu ANA)
Empresa

Vaga dels treballadors d'Alsina Graells a partir de l'1 d'agost

La protesta, coincidint amb l'inici del període de vacances, es podria prolongar fins a tres dies

Andorra la Vella.- Els treballadors de l'empresa catalana dedicada al transport per carretera, Alsina Graells, han convocat una vaga a partir de l'1 d'agost. Segons l'agència EFE, la protesta busca reivindicar l'impagament de diversos complements salarials reconeguts per conveni per part de la multinacional Alsa, que des de 2009 és propietària d'Alsina Graells.

La vaga, coincidint amb l'inici del període de vacances, es podria prolongar fins a tres dies. Les aturades provocaran que el servei d'autobús de les línies directes entre Andorra i Barcelona, i Barcelona i Lleida, restarà suspès, segons ha informat un comunicat del Col·lectiu Ronda, bufet d'advocats que assessora els treballadors afectats. També hi haurà afectació en la circulació d'autobusos de la companyia a les comarques de la Val d'Aran, el Berguedà, el Solsonès, el Bages, i especialment Lleida i els seus voltants.

Segons informa EFE, un dels complements que reclamen els treballadors és el batejat com a "inici i final de servei", que retribuïa a les dues hores que els treballadors utilitzaven per comprovar l'estat de la circulació i el seu manteniment. Al 2009, els treballadors van acceptar deixar de cobrar una d'aquestes hores per alleugerir el mal moment econòmic de l'empresa.

A més, els treballadors de l'empresa afectada han criticat que l'empresa ha deixat d'abonar el complement de la " borsa de vacances", fet que suposa "una rebaixa absolutament injustificada" de la seva retribució i l'"incompliment sense causa" del conveni.

La Generalitat de Catalunya ha decretat serveis mínims del 40% en les hores punta i del 20% a la resta, així com del 33% per als trajectes que tindran lloc el dissabte 3 d'agost.