Facebook prepara una eina per analitzar el contingut dels missatges de WhatsApp.     (Foto: Arxiu ANA)
Empresa

Facebook treballa en una eina que li permetria analitzar el contingut dels missatges de WhatsApp

És la resposta de la tecnològica al debat sobre si el xifratge protegeix delinqüents i terroristes

Facebook està treballant en una eina que permetria esquivar l’encriptació d’extrem a extrem del servei de missatgeria WhatsApp per escanejar els missatges a la recerca de continguts que violin les polítiques de la companyia. Com expliquen a la revista Forbes, la companyia tecnològica està avançant cap a una vigilància massiva directament des del dispositiu de l’usuari, i ho faria mitjançant la introducció en el client de missatgeria d’un algoritme dissenyat per moderar i filtrar contingut.

Aquesta eina se saltaria la protecció que proveeix l’encriptació d’extrem a extrem, que promet un canal de comunicació segur, en estar integrada directament al dispositiu. L’algoritme, tal com assenyala el mitjà citat, funcionaria de manera local al dispositiu de l’usuari, i transmetria la informació en temps real des d’un servei al núvol, perquè escanejaria el contingut del missatge just abans de l’enviament i el missatge encriptat després de ser desencriptat. L’encriptació continuaria impedint que terceres persones poguessin accedir al contingut de la conversa, però l’eina integrada en el servei de missatgeria permetria a Facebook accedir-hi i analitzar-lo, encara que l’usuari no ho volgués.

Des de Forbes indiquen que Facebook ja va avançar al maig que estava treballant en la infraestructura que permetria implementar una eina com aquesta, una idea que segueix la visió compartida pel ministre de l’Interior alemany, Horst Seehofer, per la qual proposava la creació d’una porta posterior perquè el govern pogués accedir a les comunicacions encriptades de serveis com WhatsApp o Telegram en la lluita contra el terrorisme. El mitjà citat informa que va contactar amb Facebook per preguntar pels avanços en aquesta tecnologia i la futura implementació, però la companyia va preferir no fer comentaris sobre aquesta qüestió.