L'Ibex espera tancar aquest dilluns per sobre dels 9.000 punts. (Foto: Ibex)
Internacional

L'Ibex espera tancar la jornada d'aquest dilluns per sobre dels 9.000 punts

Les borses europees tenen la vista fixada en la reunió del BCE del proper dijous

En les dues sessions anteriors, l'Ibex va registrar màxims durant el dia de 8.995 i 9.025 punts. Però en cap cas van aconseguir tancar per sobre dels 9.000 punts, tot i que en la jornada d'aquest dilluns té l'oportunitat de superar aquest nivell. Les borses a Europa pateixen amb lleus avanços, amb dades millors de les esperades a Alemanya i el Regne Unit, i amb la vista posada sobretot en la reunió del Banc Central Europeu (BCE) del proper dijous.

Aquesta cita és l'assenyalada perquè el BCE activi una nova ronda d'estímuls monetaris. Els mercats descompten una rebaixa en la facilitat de dipòsit, que situaria la taxa que cobra als bancs prop del -0,60%, enfront del -0,40% actual. Pel que fa als analistes, segons ha informat el diari espanyol Expansión, dubten sobre la possibilitat que el BCE reprengui el seu programa de compra del deute. Els últims missatges des del BCE han refredat les expectatives del mercat, que setmanes enrere esperava una resposta contundent del banc central a les incerteses econòmiques i polítiques que planegen sobre l'eurozona.

La decisió que adopti BCE serà clau per a diferents sectors, però especialment el bancari. El recent repunt a l'alça en els interessos del deute va permetre en les sessions anteriors la remuntada dels bancs de l'Ibex. Amb el BCE a la vista, les signatures internacionals d'inversió prolonguen les seves rebaixes de valoració. Barclays ha retallat les seves expectatives sobre Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia, Sabadell i Bankinter. La signatura britànica augura rebots contundents, excepte a Bankia i Bankinter.

Els bancs seran determinants aquesta setmana en l'evolució de l'Ibex, igual que ho serà, el dimecres, l'empresa de major capitalització de la borsa espanyola. Inditex espera en el nivell dels 28 euros, amb una revaloració del 30% el 2019, resultats que publicarà dimecres que ve. Fins al dimecres, el protagonisme empresarial recau en companyies com IAG. L'aerolínia es queda enrere a l'Ibex en acusar l'inici dels dos dies de vaga dels pilots de British Airways.

La resta de borses europees es decanta també per lleugeres pujades, al començament d'una setmana que es veurà marcada per la reunió del dijous del BCE. L'EuroStoxx50 té al seu abast el nivell dels 3.500 punts. En el cas de la Borsa de Londres, els inversors vigilen no només el fre que registra la lliura. La dada del PIB del Regne Unit apaivaga les alertes sobre l'impacte de les incerteses del Brexit sobre l'economia britànica. El creixement en taxa interanual ha aconseguit l'1%, dues dècimes més de l'esperat. Amb anterioritat, Alemanya ha publicat un augment major de l'esperat en les exportacions.