Màquina amb la que s'han dut a terme els experiments. (Foto: WGA)
Innovació

Una empresa andorrana ultima les proves per dessalinitzar aigua

L'empresa andorrana Water Global Acces (WGA) ha finalitzat amb èxit la fase de recerca sobre transferències d'energia, iniciada l'any 2015. Els resultats obtinguts obren un nou paradigma en camps tan importants com la sostenibilitat en la dessalinització d'aigua o la distribució del gas natural. Així, WGA ha culminat la fase demostrativa amb prototips del sistema, en entorns operatius, és a dir el TRL7 (Technology Readiness Level 7), aconseguint dessalinitzar aigua amb un peatge energètic tan baix que se situa proper al límit teòric. Concretament, s'han repetit assajos de manera controlada sota diferents configuracions, amb un cost energètic entre 0,8 i 1,5 kWh/m3. La baixa intensitat energètica que requereix aquest nou procés de dessalinització obre la porta a la dessalinització sostenible a gran escala, cent per cent verda i funcionament amb energia eòlica.

El repte de WGA: L'accés a l'aigua, conforme a l'ODS 6è de les Nacions Unides

WGA Water Global Access té la missió d'oferir un accés global a l'aigua, donant una resposta efectiva i real a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6è (ODS6) de Nacions Unides sobre l'accés a l'aigua per a tothom. En aquest sentit, el 2017, WGA va estar invitada a presentar la seva recerca davant de l'agència de Nacions Unides OMPI a Ginebra, rebent el ple suport d'aquest organisme dins del seu projecte de Global Challenges.

El següent pas: Implementar, que la tecnologia arribi a les persones

Donada la vocació de WGA de superar la bretxa de la innovació característica de les recerques que s'aturen després de publicar els seus resultats, WGA anuncia l'inici de la fase de desenvolupament i implementació per aconseguir que els beneficis d'aquesta tecnologia arribin a la societat i, especialment a les poblacions més vulnerables d'arreu del món.

Visió transnacional

Amb l'ajuda de líders internacionals en banca d'inversió sostenible, WGA ha iniciat el procés per assolir acords amb els millors socis estratègics i per determinar les millors localitzacions físiques on establir aquests cinc centres d'innovació i els corresponents projectes empresarials i socials. L'objectiu és ajuntar talent per portar els beneficis del nou paradigma a les persones d'arreu del món. Aquesta tecnologia de WGA contribuirà a la millor comprensió de l'escalfament global i aportarà solucions pràctiques en la transferència d'energia.

Des d'Andorra

La investigació s'ha desenvolupat íntegrament des d'Andorra pels dos socis principals de WGA, el doctor Alex Hanganu i l'excandidat d'Andorra Sobirana en les passades eleccions generals, Eusebi Nomen. Els socis han treballat conjuntament en aquesta recerca i WGA ha aconseguit una potent bateria de patents internacionals que protegeixen els avenços tecnològics a més de 50 països. La voluntat de WGA és, en la mesura del que sigui viable, localitzar aquests cinc projectes dins del territori andorrà. En aquest sentit s'han fet inversions estratègiques per disposar del sol on construir una primera fase d'un centre de referència en innovació sobre transferència d'energia, si les circumstàncies ho permeten.