El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: M. P.)
Sector públic

Jover alerta dels riscos que pot comportar un elevat volum de construcció

El titular de Finances creu que la inversió pública en aquest sentit ha de ser més constant

Andorra la Vella.- El ministre portaveu, Eric Jover, ha declarat aquest dimecres, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, que "el ritme de treball de la construcció en els darrers mesos ha estat molt elevat" i, per tant, "és un bon símptoma per a l'economia andorrana", però si no es fa de manera racional "és evident que pot implicar riscos". Així, el titular de Finances creu que aquest fet pot ser un " indici" que porti el país a una possible " bombolla immobiliària" com ja s'ha patit en altres èpoques. D'aquesta manera, i en resposta a les paraules d'aquest dimarts del president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, motivant l'executiu a posar fre a la construcció d'habitatge únicament de luxe, Jover ha recordat algunes de les propostes que les formacions del Govern tripartit duien al programa electoral en les darreres eleccions nacionals, com per exemple, "estabilitzar la inversió que fem" des del sector públic.

El titular de Finances ha explicat que "des del sector públic tenim el Govern, els comuns i les diferents societats que encomanen inversions" que fan que el sector privat que les ha de dur a terme contracti treballadors d'infraestructures. Amb aquesta actuació, "segurament no els hi estem facilitant la feina", ja que això provoca que "estiguem tensant una mica la situació d'aquestes empreses". Per tant, el ministre portaveu ha advocat per "coordinar-nos millor a nivell d'administracions i societats públiques" i cercar aquells elements que facin que "els fluxos d'inversió en aquest sector puguin ser els més constants possibles".

Nova emissió de bons

D'altra banda, Jover també ha informat que el consell de ministres ha aprovat el decret d'aprovació en el marc del quart programa d'emissió de deute públic a curt termini per un import de 100 milions d'euros en la modalitat de bons, a l'empara del programa d'emissió de deute públic del 8 de maig del 2019.

Tal com ha recordat Jover, aquesta nova emissió dona continuïtat a l'aposta de l'executiu per diversificar les fonts de finançament de l'Estat i de gestionar el deute públic, tenint en compte la bona acollida que han tingut les diferents emissions per part dels inversors.

La data d'entrada en vigor del decret serà el 25 de setembre i les sol·licituds es podran fer des d'aquell moment i fins al 5 d'octubre. Així, la data d'emissió serà el 17 d'octubre. Aquesta emissió tindrà una durada de dotze mesos i comptarà amb un tipus d'interès del 0,45%. Les sol·licituds es podran fer a través de la xarxa d'entitats bancàries del país.