Verònica Canals i Betim Budzaku, instants abans de començar amb la presentació. (Foto: A.S.)
Turisme

El Cirque du Soleil té un impacte econòmic al país de 20,6 milions d’euros

La ministra de Turisme, Verònica Canals, ha declarat que començaran negociacions amb la companyia i a l’octubre se sabrà la continuïtat o no de l’espectacle

Andorra la Vella.- Tot i la incògnita de saber si el Cirque du Soleil continuarà l'any vinent a Andorra, l'espectacle 'Rebel' ha generat un impacte econòmic net al país de 20,6 milions d'euros aquest estiu. Aquesta ha estat una de les dades més ressenyables en la presentació de resultats de l'espectacle que ha fet Betim Budaku, gerent d'Andorra Turisme. L'edició d'aquest juliol ha tingut una assistència total de més de 103.000 espectadors amb un 97% d'ocupació. "És impossible obtenir un millor resultat", ha declarat Budaku. A més, per reforçar aquestes dades, des d'Andorra Turisme també s'ha volgut mostrar l'impacte que té en el país, ja que un 87% dels assistents es queden a dormir a Andorra i més d'un 90% repetirien. Amb tot això, sumat a la bona valoració que té entre la gent, Budzaku no té "motius per pensar que el circ no pot continuar a Andorra," i si no ho fa "seria només per motius polítics difícils d'explicar".

Segons el gerent, les dades que s'han ofert aquest dijous permeten que "ens puguem reunir amb el circ, escoltar propostes i negociar". Dins de la negociació, s'ha de tenir en compte diversos aspectes, ha declarat Budzaku, com poden ser "el tipus d'espectacle que ens ofereixen, el temps i la despesa que suposaria". Així i tot, ha comentat que amb les xifres en mà, "realment hi ha una possibilitat que tornin si arribem a un acord". Un dels altres aspectes a considerar seria la ubicació, ja que no es podria disposar de l'aparcament del Parc Central. Des d'Andorra Turisme creuen que hi ha, encara que siguin poques, alguna altra opció d'emplaçament, sempre dins del nucli urbà d'Andorra la Vella i Escaldes. "Tenir aquest espectacle al centre és un luxe pel transport, aparcaments i l'oferta d'hotels, restaurants i comerços".

En l'acte també ha participat la ministra de Turisme, Verònica Canals, qui no ha pogut assegurar en cap moment la continuïtat del circ. "Començarem les negociacions amb el circ i durant el mes d'octubre sabrem si torna o no". Canals ha assegurat que es reuniran però que també estan negociant amb alternatives i s'està buscant altres solucions. "Es vol seguir el model de circ per crear un atractiu pels turistes, però a la vegada s'està treballant per allargar l'oferta turística quan tanquin les estacions d'esquí", ha declarat la ministra. També ha assegurat que el llistó amb el Cirque du Soleil està molt alt i que serà molt difícil atreure una quantitat tan gran de persones. Des del ministeri es vol "diversificar i desestacionalitzar el turisme a Andorra". Finalment, Canals ha confirmat que la construcció d'un edifici multifuncional, tot i ser necessari, "no entrarà en el pressupost 2020".