La roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: C. A.)
Sector públic

El cartró de tabac no baixarà de 24,95 euros

El Govern garanteix l'estabilitat de preus

Andorra la Vella.- En la roda de premsa posterior al consell de ministres, el Govern ha informat del preu mínim inicial de venda al públic dels productes de tabac d'acord amb el que s'estableix a la disposició addicional de la llei aprovada el mes de febrer que regula el preu del sector. Així, el preu mínim del cartró s'ha consensuat per unanimitat: 24,95 euros.

El ministre portaveu, Eric Jover ha explicat que "s'han recollit més de 1.700 referències de preus del tabac i s'ha fixat un diferencial mitjà de prop del 30% respecte al preu de venda de la mateixa tipologia de productes a Espanya, que és el país veí amb el diferencial més baix en relació al preu d'Andorra". Segons Jover, "això suposa que els productes que fins ara es venien més barats veuran incrementat el seu preu de venda aproximadament uns cinc euros".

El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, ha destacat que aquesta mesura permet garantir l'estabilitat dels preus i també es facilita el comerç responsable i s'evita una rebaixa accentuada dels preus que perjudiqui els marges comercials. A més, el diferencial fixat continua garantint la competitivitat del sector i la mesura és coherent amb les accions de lluita contra el contraban engegades pel Govern.

Les rebaixes, a partir del 20 de desembre

En un altre ordre de coses, Jover ha informat de l’aprovació del calendari de rebaixes d’hivern i l’establiment d’un període de rebaixes privades per a la temporada 2019-2020. Així, les de la temporada hivernal s’iniciaran el 20 de desembre i s’estendran fins l’1 de març de l’any vinent. Pel que fa a les privades, es duran a terme en el període comprès entre el 13 i el 19 de desembre.

Els comerços dedicats a la venda d’articles i material d’esports d’hivern (esquí) únicament poden vendre en rebaixes per a la temportada d’hivern 2019-2020 durant el període comprès entre el 17 de febrer i el 26 d’abril del 2020.

Els terminis s’han establert responent al Pla estratègic del turisme de compres, que determina la necessitat de regular els períodes de rebaixes per tal d’assolir més qualitat com a destinació de compres, i després de consultar prèviament al sector i les associacions per tal de fixar les dates.

Cal recordar que cada comerciant és lliure d’efectuar o no la venda en rebaixes, tot i que si decideix dur-la a terme ho ha de fer tenint en compte les condicions establertes en la normativa vigent en matèria de comerç i durant els terminis establerts, respectant en tot moment els drets dels consumidors i la bona fe en les relacions de consum.